Turcan: "Vom încerca să clarificăm şi instituţia căsătoriei"

Aflată printre deputaţii care s-au abţinut să se pronunţe pro sau contra la votul dat astăzi pe tema referendumului pentru redefinirea familiei, Raluca Turcan anunţă o serie de amendamente pe textul iniţiativei Coaliţiei pentru Familie.
Raluca Turcan(Presedinte intermar PNL),
Raluca Turcan(Presedinte intermar PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Liberalii vor depune amendamente la proiectul de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei şi la Senat, astfel încât să garanteze întemeierea familiei şi să clarifice instituţia căsătoriei, a anunţat liderul PNL, Raluca Turcan, care astăzi, reamintim, s-a abţinut la votul din Camera Deputaţilor asupra iniţiativei de revizuire a Constituţiei. Majoritatea grupului liberal a votat însă în favoarea proiectului, relatează Hotnews.

"Vom încerca să facem amendamente pe textul iniţiativei cetăţeneşti astfel încât să definim foarte clar cât de mult poate fi sprijinită familia prin Constituţia României şi să încurajăm garantarea întemeierii familiei prin Constituţia României, să clarificăm şi instituţia căsătoriei, iar dacă aceste amendamente nu vor fi acceptate probabil că unii senatori vor vota, aşa cum s-a întâmplat şi la Camera Deputaţilor, pentru referendumul şi iniţiativa cetăţenească cu textul propus de ei, alţii probabil că se vor abţine", a declarat Turcan.

Liberala a mai precizat că cetăţenii au dreptul suveran de a iniţia referendum pe această temă, în timp ce parlamentarii au dreptul de a opera modificări.

"Cred că în acest demers ar fi trebuit să existe o deschidere spre dialog din partea celor care au susţinut referendumul, printre care mă număr şi eu, şi cei care consideră că textul în sine poate să fie mai bun. Cred că trebuie mult mai multă precauţie atunci când printr-un entuziasm generalizat se încearcă nişte formule mai radicale care blochează acte normative în vigoare", a mai adăugat Turcan.

Potrivit Hotnews, care citează News.ro, Turcan a mai adăugat că există trei legi prin care familia este definită ca relaţia dintre mamă şi copil sau dintre tată şi copil, astfel încât în cazul în care Constituţia va fi modificată în sensul dorit de Coaliţia pentru familie, cele trei acte normative vor trebui şi ele modificate.

Declaraţiile Ralucăi Turcan vin în contextul în care marţi, Camera Deputaţilor a adoptat cu 232 voturi "pentru", 22 de voturi "împotrivă" şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei astfel încât familia să fie definită în mod explicit drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Dintre deputaţii liberali, Mihai Voicu şi Mara Mareş au votat împotriva proiectului de revizuire, alţi cinci, printre care şi Turcan, s-au abţinut, iar ceilalţi au votat ''pentru''.

În ceea ce priveşte PSD, tot partidul a votat pentru referendum, cu excepţia lui Florin Manole care a votat împotrivă, la PMP Robert Turcescu s-a abţinut, ceilalţi deputaţi votând în favoarea iniţiativei, mai puţin Cătălin Predoiu care nu a votat deloc. La UDMR au fost câte două voturi "împotrivă" şi două abţineri, restul votând "pentru", iar la USR, 15 au votat "împotrivă", şase "pentru", trei s-au abţinut iar doi, între care şi Nicuşor Dan, nu au votat. Din grupul minorităţilor naţionale doi s-au abţinut şi ceilalţi au votat "pentru."