Dragnea: Pe mine nu mă interesează „ordonanţele-elefant”. Aştept şi eu să văd ce decizie ia Guvernul

Coincidenţă sau nu, dacă vor fi adoptate prevederile din „ordonanţele-elefant”, Liviu Dragnea - condamnat într-un dosar şi trimis în judecată în altul - ar fi unul dintre beneficiari. „Pe mine nu mă interesează. Oricum mi se pot face dosare unul după altul”, pretinde liderul PSD.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012 şi trimis în judecată într-un al doilea dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că pe el, personal, nu îl interesează ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale pentru că oricum i se pot „face dosare unul după altul”.

„Eu aştept de la Guvern ceva în privinţa asta şi în general în toate iniţiativele. Când au de gând să facă ceva să fie hotărâţi, limpezi şi foarte, foarte exacţi şi riguroşi. Aştept şi eu să văd: iau vreo decizie în sensul ăsta? Că am văzut, sau am auzit, sau mi-au spus mai mulţi că se discută că sunt făcute pentru mine. Pe mine nu mă interesează. Ca să discutăm foarte clar, indiferent ce prevederi vor fi în acele ordonanţe mie oricum mi se pot face dosare unul după altul. Eu nu mă îmbăt cu apă rece că vor face nu ştiu ce ordonanţe şi o să mă scape sistemul din mână. Nu cred aşa ceva pentru că miza este foarte mare”, a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat sub ce formă crede că ar trebuie adoptate măsurile prevăzute în „ordonanţele-elefant”, liderul PSD a replicat că nu este „părerolog”.

„Nu sunt părerolog. Ceea ce spun, eu îmi asum. Încă o dată spun şi e pentru ultima dată: aştept cu foarte mare interes şi cu foarte mare curiozitate să văd Guvernul în această privinţă că are o poziţie, poziţia unu, poziţia doi, poziţia trei, dar o poziţie pe care să o înţelegem cu toţii. Este foarte simplu. Mai important decât să nu iei o decizie este să iei o decizie. Că le adopţi, că nu le adopţi, că faci lege, că îţi asumi răspunderea, dar la un moment dat trebuie să ia o decizie. Eu îmi asum întreaga responsabilitate, de aia sunt foarte interesat”, a afirmat Dragnea, citat de News.ro.

Liderul PSD a subliniat că unele dintre obiectivele asumate de PSD în campania electorală privesc drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, aşa că nu e vorba doar de cele două ordonanţe.

„Sunt nişte obiective asumate de noi în campania electorală, şi anume privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, privind dreptul la un proces echitabil, privind accesul corect la justiţie şi nu este vorba numai de cele două ordonanţe, este vorba de o abordare serioasă în acest domeniu, în care unul dintre obiective rămâne protecţia judecătorilor pentru a nu mai putea fi influenţaţi de nicio instituţie sau de niciun om, indiferent de ce poziţie are în statul român şi, de asemenea, o ridicare a calităţii infrastructurii judecătoreşti”, a precizat Dragnea.

Interesant este că declaraţiile lui Dragnea vin în contextul în care, potrivit presei, ordonanţa graţierii a fost redactată pe un computer din Cancelaria acestuia iar prevederile celor două ordonanţe îi vin "mănuşă" liderului PSD. Astfel, ordonanţa de urgenţă vizând graţierile prevede ca toate pedepsele cu suspendare să fie graţiate, ceea ce l-ar ajuta pe Dragnea să scape de pedeapsa pentru fraudarea referendumului din 2012.

În al doilea rând, prin iniţiativa legislativă vizând modificări ale Codului Penal, Dragnea scapă şi de una dintre acuzaţiile din al doilea dosar, în care e trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, căci prejudiciul din dosar este de 100.000 de lei, iar ordonanţa Guvernului Grindeanu prevede că abuzul în serviciu mai este infracţiune doar dacă prejudiciul depăşeşte 200.000 de lei.