Droguri cu otravă de şobolani fac ravagii în Galaţi

(Christopher Furlong / Getty Images)

O nouă metodă de preparare a etnobotanicelor face ravagii printre adolescenţii din judeţul Galaţi, scrie viaţa-liberă.ro. Peste 40 de tineri au ajuns în ultimele două săptămâni la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, în stare gravă, după ce au consumat substanţe necunoscute.

Potrivit sursei citate, în primele două săptămâni ale anului 2015, la Spitalul de Urgenţă din Galaţi au ajuns 44 de tineri care au consumat aceste substanţe etnobotanice. Odată stabilizaţi, pacienţii au fost internaţi în Spitalul de Psihiatrie. Unul dintre aceştia este în stare foarte gravă.

Potrivit stirileprotv.ro, Angel Trifan, medic-şef UPU, Spitalul de Urgenţă Galaţi a avertizat că „în momentul în care o persoană consumă astfel de substanţe îşi pune viaţa în pericol”. Drogurile care i-au băgat pe tineri în spital sunt un amestec de plante medicinale stropite cu diferite substanţe chimice dăunătoare organismului. Spre deosebire de etnobotanicele cunoscute, care cauzau probleme cardiace şi respiratorii, drogul preparat astfel, pe lângă faptul că dă dependenţă, poate cauza şi afecţiuni neurologice grave.

Preţul scăzut al acestor noi droguri favorizează vânzarea în rândul tinerilor iar părinţii spun că noile etnobotanice sunt vândute în special în şcoli, atât în oraş, cât şi în mediul rural.

„Sunt mama unui băiat de 18 ani, care nu poate să mai meargă la şcoală din cauza etnobotanicelor. În situaţia mea sunt zeci de alţi părinţi, cărora le este însă ruşine să vorbească despre dramele prin care trec copiii lor. Am descoperit întâmplător că băiatul meu fumează aceste ierburi. A ajuns acum de nerecunoscut. Refuză să mai comunice cu mine, doarme îmbrăcat, nu mai ştie de el. A uitat chiar şi să mai pronunţe cuvântul mamă”, îşi începe mărturia mama unui adolescent din Galaţi, scrie viaţa-liberă.ro.

Femeia a mai relatat că fiul ei şi-a procurat drogurile chiar de la colegi, de la şcoală. „Se întâmplă aproape în toate şcolile gălăţene. La început le dau pliculeţe cu împrumut, după care îi obligă să devină distribuitori pentru a-şi putea plăti datoriile”, a povestit mama adolescentului. Publicaţia gălăţeană mai relatează că sursa problemelor ar fi modul de preparare a etnobotanicelor.

Noua metodă de preparare a etnobotanicelor consumate de tinerii gălăţeni începe prin cumpărarea de pe internet a unor îngrăşăminte chimice. Firmele care le distribuie au sediile de bază în SUA sau China, iar pesticidele pot fi cumpărate fără nicio restricţie.

Îngrăşămintele sunt amestecate ulterior cu diverse plante cumpărate de la plafar, la care se adaugă acetonă sau otravă pentru şobolani. Amestecul extrem de toxic obţinut astfel se lasă la macerat după care dealerii îl ambalează în pliculeţe şi îl pun pe piaţă.

Mulţi consumatori ajung la spital şi riscă să rămână cu sechele pe viaţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne