Premierul Ungariei propune teste anti-drog pentru jurnalişti şi politicieni


Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a propus, vineri, ca jurnaliştii, politicienii şi funcţionarii din instituţii publice să fie supuşi periodic la teste anti-drog, în timp ce Guvernul de la Budapesta ar putea lansa o campanie anti-drog însoţită de ”pedepse draconice”.

Planul lui Viktor Orban, care încearcă să transforme ţara într-un stat ”non-liberal” în timp se apropie de Moscova, a alarmat criticii, care consideră că măsura propusă este un atac asupra libertăţilor civile şi o încercare cinică de a stopa declinul popularităţii sale.

Iar recent, un membru al partidului Fidesz a sugerat ca tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani să fie supuşi anual la teste antidrog. Însă ulterior s-a renunţat la acest plan.

Într-un interviu acordat unui radio de stat, Orban a declarat că ”mafia drogurilor” şi consumul de droguri sunt o ameninţare în creştere şi că guvernul său va combate acest fenomen pe parcursul mandatului care se termină în 2018.

”Politicienii, jurnaliştii şi cei care ocupă poziţii publice de încredere trebuie să fie incluşi (în testele anti-drog), deoarece este clar că cei care consumă droguri nu pot fi folosiţi în lupta împotriva drogurilor”, a declarat Orban.

”Trebuie să clarificăm unde se află toată lumea. Trebuie să anunţăm această luptă, iar mafia drogurilor trebuie să fie scoasă din Ungaria cu cele mai draconice pedepse şi cele mai precise proceduri din partea autorităţilor”, a declarat Orban.

În urma acestor declaraţii, jurnaliştii şi liderii grupurilor de drepturi civile s-au alarmat.

Şeful Asociaţiei Jurnaliştilor Unguri a declarat că este prea devreme pentru a acorda o opinie definitivă în privinţa acestei propuneri, adăugând totuşi că măsura aminteşte de timpurile mai negre.

”Dacă devine lege, atunci aş spune că va crea o situaţie foarte tristă în viaţa maghiarilor, aducând înapoi conceptul de vină colectivă, o amintire rea”, a declarat Karoly Toth.

Propunerea sugerează că ”muncitorii din mass media sunt vreun soi de persoane depravate”, a declarat Zsuzsanna Gyongyosi, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Independenţi.

Balazs Gulyas, care a organizat recentele proteste anti-Orban, a declarat că testele anti-drog vor ”stigmatiza jurnaliştii drept consumatori de droguri” şi că reprezintă doar un alt efort de a limita libertăţile mass mediei.

”Este destul se înfricoşător acum că guvernul ţinteşte în mod direct jurnaliştii”, a declarat Gulyas, un lideri al marşurilor masive împotriva planului de a taxa internetul.

De când a venit la putere în 2010, Orban a consolidat puterea partidului conservator Fidesz, accentuând controlul asupra mass mediei şi instanţelor de judecată şi a încercat să reprime grupurile civice independente.

Un moment definitoriu al parcursului politic a lui Orban a survenit în iulie, când a afirmat că va construi ”un stat non-liberal”, citând drept modele de succes state precum Rusia, China, Turcia şi Singapore. În acelaşi timp, acesta s-a apropiat de Rusia, semnând acorduri energetice cu Moscova şi criticând sancţiunile impuse de occident după agresiunea Kremlinului în Ucraina.

Criticii lui Orban, precum Gulyas, precizează că propunerea pentru efectuarea testelor anti-drog este o modalitate a premierului de a distrage atenţia de la problemele economice şi de la celelalte frustrări din ţară.

”Cât de serioasă poate fi această mafie a drogurilor dacă Orban nu a vorbit despre ea timp de patru ani”, a declarat Gulyas. ”Ori era orb în timpul mandantului său anterior, ori aceasta este doar o schemă populistă şi ieftină”.

Partidul lui Orban a câştigat alegerile din acest an după ce a schimbat normele electorale în favoarea sa. Dar popularitatea sa şi sprijinul faţă de partidul Fidesz pară fie în scădere potrivit sondajelor de opinie, efectuate de maghiari după protestele stradale din ultimele săptămâni.