Duminică, nou marş de zeci de mii de persoane la Minsk

Miting masiv în capitala bielorusă, Minsk
Miting masiv în capitala bielorusă, Minsk (Tut.by)

Zeci de mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit din nou la un protest masiv duminică în capitala bielorusă Minsk, în ciuda faptului că autorităţile au desfăşurat o prezenţă masivă a poliţiei.

Protestul a avut loc la o zi după ce ofiţerii au reţinut sute de femei în timpul unui marş organizat în Capitală.

Mişcarea de opoziţie a menţinut presiunea asupra dictatorului Alexander Lukaşenko cu un val de demonstraţii pe scară largă în fiecare duminică, de când preşedintele Lukaşenko a afirmat că a câştigat cel de-al şaselea mandat în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august.

Înaintea marşului, poliţiştii şi trupele interne au plasat camioane militare şi transportoare blindate în centrul oraşului şi au instalat baricade cu sârmă ghimpată.

Trupele anti-revoltă îmbrăcate în uniforme negre au reţinut sporadic protestatarii care purtau steaguri. Unii protestatari s-au refugiat într-un mall din apropiere şi într-un restaurant fast-food pentru a scăpa de arest.

Guvernul a ordonat o reducere a acoperirii internetului mobil în timpul evenimentului, închizând staţiile de metrou centrale după modelul folosit de Partidul Comunist Chinez în Hong Kong.

Protestul masiv a avut loc după ce poliţia a reprimat sâmbătă femeile care participau la un aşa-numit „marş strălucitor”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Bielorusia, Olga Cemodanova, a declarat duminică că poliţia a reţinut 415 persoane la Minsk şi 15 în alte oraşe pentru încălcarea regulilor cu privire la demonstraţiile în masă.

Amploarea detenţiilor de sâmbătă a determinat Consiliul de coordonare al opoziţiei bieloruse să avertizeze cu privire la o „nouă etapă a escaladării violenţei împotriva protestatarilor paşnici”.

Printre cei reţinuţi a fost una dintre cele mai proeminente persoane ale mişcării de protest, activista Nina Baginskaia, în vârstă de 73 de ani, cunoscută pentru curajul cu care înfruntă forţele de ordine, deşi a fost eliberată ulterior conform MoscowTimes.

Tacticile agresive ale poliţiei au determinat Nexta, un canal al opoziţiei pe Telegram, să publice o listă cu datele personale - inclusiv nume - a peste 1.000 de poliţişti care participă la abuzurile împotriva demonstranţilor bieloruşi.

Protestatarii au încercat să dezvăluie identitatea poliţiştilor care apar la manifestaţii în civil sau în uniforme fără însemne sau ecusoane, încercând să le tragă măştile şi cagulele de pe cap.

Liderul opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a susţinut că a obţinut victoria în faţa lui Lukaşenko la urne şi s-a adăpostit în Lituania, a declarat sâmbătă că bieloruşii sunt gata să dezvăluie poliţiştii care se supun „ordinelor penale” sub anonimat.

Lukaşenko a respins cererile opoziţiei cu privire la demisia sa şi a solicitat ajutorul preşedintelui rus Vladimir Putin, care a promis că, dacă va fi necesar, va sprijini forţele de ordine bieloruse şi a promis un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pentru economia aflată în cădere din cauza pandemiei de virus Wuhan şi agravată de criza politică.

Tihanovskaia urmează să se întâlnească luni cu miniştrii de externe ai Uniunii Europene la Bruxelles, în timp ce UE pregăteşte sancţiuni împotriva entităţilor vinovate pentru presupusa fraudare a alegerilor şi represiunea violentă a protestatarilor.

Autorităţile au încarcerat mulţi dintre aliaţii Svetlanei Tihanovskaia care au format conducerea Consiliului de coordonare - un organism care conduce eforturile opoziţiei - sau i-au alungat din ţară.

Maria Kolesnikova, una dintre membrele Consiliului de coordonare, a fost închisă şi acuzată de subminarea securităţii naţionale. Celelalte două s-au refugiat în afara Bielorusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe