Dumitru Costin, preşedinte BNS: ”Dacă se aprobă CETA, suntem buni de plată către RMGC” (video)

Dumitru Costin, preşedinte Blocul National Sindical, 19.05.2015
Dumitru Costin, preşedinte Blocul National Sindical, 19.05.2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...

”Dacă se aprobă Acordul Economic şi Comercial UE-Canada – CETA, suntem buni de plată pentru Gabriel Resources. Mecanismul ISDS va fi operaţional instant. Ori capitulăm şi le punem în braţe acest proiect generos sau bugetul de stat trebuie să se pregătească pentru despăgubiri de miliarde şi miliarde”, a declarat liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, în cadrul unei mese rotunde organizate azi de Comisia Europeană pe tema impactului TTIP asupra economiei româneşti. Sindicalistul s-a arătat sceptic şi faţă de câştigurile TTIP pentru România.

Dumitru Costin a arătat că piaţa forţei de muncă este cel mai greu de globalizat pentru că ”discutăm de nivele diferite de educaţie, de formare, pregătire, culturi şi religii diferite”, iar reglementarea acesteia este foarte diferită în UE şi în SUA.

”Capitalul se mişcă liber, dar TTIP cuprinde doar o parte dintre elemente. Cei care vor genera bunuri şi servicii, operează deja cu standarde diferite. Se pune întrebarea dacă suntem în stare să armonizăm aceste standarde pentru că nu doar unii să preia costurile sociale şi de mediu. România ca teritoriu este astăzi o groapă. Ea acumulează astăzi ceea ce deversează alţii şi ce nu le mai face acestora trebuinţă datorită unor standarde mai ridicate, a preţului forţei de muncă”, a precizat el.

Liderul sindical a pledat pentru transparentizare şi a criticat faptul că ”Guvernul român şi alţi actori n-au considerat necesară o dezbatere serioasă, temeinică pe consecinţele TTIP asupra viitorului economic şi social al României”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.