Economia grupului BRIC s-a lovit de un zid

Summit-ul ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). (arhivă)
Summit-ul ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). (arhivă) (PRAKASH SINGH / AFP / Getty Images)

Un articol publicat recent de ziarul german Der Spiegel şi intitulat ”Dezvoltarea economiilor s-a lovit de zidul BRIC", a evidenţiat problema economică globală a deceniului.

Au trecut 12 ani de când bancherul corporaţiei Goldman Sachs Investment, Jim O’Neil, a prezis că Brazilia, Rusia, India şi China vor prelua conducerea economiei globale de la mult prea îndatoratele şi tot mai necompetitivele economii dezvoltate ale occidentului. Această prezumţie, care i-a adus lui O’Neil statusul de vedetă pe Wall Street, s-a dovedit corectă până recent. Între 2001 şi 2013, totalul Produsului Intern Brut (PIB) al celor patru ţări a crescut cu 240%, de la 5,6 trilioane USD la 13,6 trilioane USD.

Acum, un Occident care devine mai puternic şi o performanţă stagnantă a BRIC a adus presupunerile că 2014 va fi anul în care se inversează rolurile. Săptămâna trecută, Centrul pentru Cercetări Economice şi Afaceri a scăzut previziunile cu privire la creşterea BRIC. Declinul Braziliei de la stadiul de ţară-vedetă pentru investitori la stadiul de codaş a fost ilustrat în discursul preşedintelui Dima Rouseff de la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde i-a implorat pe liderii industriilor să ”ţină cont de o viziune pe termen mediu şi lung în timpul evaluărilor”.

Deja incerta imagine a Rusiei se confruntă acum cu impactul sancţiunilor economice mai dure.

Băncile Indiei se confruntă cu un munte de împrumuturi iar corupţia este dezlănţuită. La recentele alegeri naţionale, aproximativ o treime din parlamentari se confruntau cu acuzaţii penale. Asta, împreună cu discriminarea bazată pe clasă, violenţa împotriva femeilor, şi implementarea aproape inexistentă a legii, continuă să obstrucţioneze potenţialii investitori. Acum speranţele indienilor cad pe umerii preşedintelui nou ales Narendra Modi, care a jurat reforme dramatice.

După toate acestea ajungem la China, cea de-a patra şi cea mai puternică din BRIC. Un raport recent al Toronto Globe and Mail sublinia multe din problemele observate de mine personal în timpul numeroaselor vizite efectuate în calitate de director al celei de-a patra bănci străine din China. Acestea includ construirea a unui număr mult prea mare de infrastructuri masive şi fabrici prin comploturile oficialilor publici corupţi, ce sunt mituiţi să ocolească legile de mediu înconjurător şi să obţină finanţare, lăsând sute de miliarde de dolari obţinuţi din împrumuturi neachitate să stea ca bombele cu ceas pe bilanturile contabile ale băncilor guvernamentale.

Rata de creştere a Chinei, care a ajuns la maximul de 14% acum câţiva ani în urmă, este aşteptată să scadă la 7% în 2014. De asemenea, rata de creştere maximă a Indiei - de 10% - a scăzut la jumătate din acel nivel. Rata de creştere a Braziliei, care s-a ridicat la 6%, este aşteptată să scadă sub 2% în acest an.

Economist Intelligence Unit a prezis că depăşirea cu 98 de miliarde USD a G4 (Statele Unite, Japonia, Marea Britanie şi Germania) de către BRIC în 2013 se va transforma într-o scădere de 44 de miliarde USD faţă de G4. Asta înseamnă o schimbare masivă de la un an la altul de 142 de miliarde USD în favoarea G4. Este de aşteptat ca Statele Unite să adauge mai mult la creşterea economiei globale decât China în 2014 iar Japonia va adăuga mai mult decât India.

Scăderea costurilor la energie, din cauza producţiei domestice de petrol şi gaze, a ajutat ca manufactura americană să devină mai competitivă. În ultimii doi ani, au fost create peste 4,3 milioane de locuri de muncă. Datoria personală este în scădere, consumatorii cheltuie, companiile investesc o parte din rezervele lor enorme de bani lichizi.

Planul economic al premierului Japoniei Shinzo Abe, ”Abenomics”, a început să ridice ţara din stagnarea deflaţionistă. Marea Britanie a pregătit o revenire economică impresionantă, iar Germania îşi continuă performanţa solidă. Chiar şi într-o Europa afectată există semne pozitive. Slăbirea legilor rigide de pe piaţa muncii aduc o îmbunătăţire a productivităţii afacerilor iar randamentele obligaţiunilor suverane au scăzut brusc.

Este acest fenomen ceea ce trâmbiţa Economist, ”revenirea Occidentului?”. 2014 va marca aproape sigur o pauză în creşterea economică a celor patru ţări care au dominat creşterea economiei globale în ultimii 12 ani, iar ţările Occidentale dezvoltate se vor elibera de unele dintre problemele auto-provocate, ce le ţineau pe loc.

Totuşi, înainte să sărbătorim trebuie să ne amintim că creşterea economică mondială nu este o confruntare pe viaţă şi pe moarte. Într-o lume globalizată, prosperitatea dintr-o singură ţară contribuie la prosperitatea tuturor celorlalte. Pentru Canada, importanţa crucială a exporturilor de resurse către China este un exemplu clar al acestei realităţi. Canadienii ar trebui să fie înţelepţi şi să spere că China, în mod deosebit, va naviga printre toate provocările cu succes.

Gwyn Morgan este un lider de business canadian pensionat, care a fost director la cinci corporatii de nivel global. Copyright Troy Media..

Opiniile exprimate în acest articol sunt opinii ale autorului (autorilor) şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Epoch Times.