Elena Udrea susţine renaţionalizarea companiilor privatizate fraudulos

Elena Udrea
Elena Udrea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prezidenţiabilul Elena Udrea a afirmat joi seară că susţine renaţionalizarea companiilor privatizate fraudulos, în dauna statului român, relatează postul B1 TV.

”Aproape că nu există judeţe în care să nu avem astfel de situaţii, în care s-a privatizat pe nimic, cel puţin, Moldova, aşa a fost depopulată, pentru că s-a închis industria, oamenii au fost daţi afară (...) Trebuie puţin patriotism. Cred că trebuie să fim patrioţi, să vedem interesul ţării noastre. Faptul că milioane de români îşi caută de muncă, în afară, ne doare şi cred că îi afectează şi pe europeni. Pe de altă parte, nu cred că europenii ar fi de acord ca acei oameni care au încălcat legea, şi au privatizat pe doi lei şi au abandonat întreprinderea, să nu fie sancţionaţi. Interesul ţării noastre e mai important (...) România a avut o tradiţie foarte bogată. Atrag atenţia că am avut o industrie puternică, în România, care a fost distrusă de Guvernul PSD. Fabricile au fost privatizate, în perioada FSN, FDSR şi PSD şi au ajuns nişte ruine”, a declarat Udrea.

Elena Udrea a mai adăugat că industria poate genera foarte multe locuri de muncă şi a completat că lipsa de interes pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei alimentare pe care o arată Guvernul Ponta demonstrează lipsa de viziune a acestui guvern:

”Ne-ar trebui fabricile de conserve, care erau odată, astfel încât, din fructe să faci compot, dulceaţă, ce se face din fructele care se pot comercializa, în stare naturală sau sub formă de conserve. La fel şi cu legumele. Gândiţi-vă la fabricile de conserve de legume, care nu mai sunt astăzi. Lipsa de interes pentru dezvoltarea agriculturii şi susţinerea industriei alimentare, care s-ar lega de dezvoltarea agriculturii, arată cât de lipsit de viziune este acest Guvern (...) Şi cred că ar trebui ca statul român să fie extrem de curajos să analizeze toate aceste privatizări, făcute cu rea-credinţă şi naţionalizate. Categoric, trebuie naţionalizate toate acele întreprinderi care au fost privatizate, iar cei care au privatizat, nu şi-au ţinut angajamentele şi investiţiile”, a precizat ea.

În ceea ce priveşte modul în care ar fi posibilă o naţionalizare, Elena Udrea a declarat că ar trebui înfiinţată o comisie care să analizeze fiecare privatizare în parte şi că va da o lege în Parlament:

”Voi da o lege, în Parlament, pentru că totul trebuie să fie legal. Trebuie înfiinţate aceste comisii care să analizeze fiecare privatizare în parte."

"Soluţia este naţionalizarea şi nu exproprierea cu răspunderea, eventual penală" a mai declarat Udrea, adăugând că dacă cei care au distrus fabricile ar avea "tupeul să pretindă să revendice să fie despăgubiţi", aceştia ar trebui să răspundă inclusiv penal pentru că au participat cu bună ştiinţă la distrugerea infrastructurii româneşti. În aceste condiţii ar fi mult mai puţini "care ar avea tupeul să protesteze, în măsura în care, desigur, ar fi vinovaţi”, a continuat prezidenţiabilul PMP.

Reamintim că reindustrializarea este una din temele centrale ale campaniei prezidenţiale ale liderului PMP. Îmbrăcată în salopetă şi purtând cască pe cap, Elena Udrea şi-a lansat în urmă cu două săptămâni, programul prezidenţial "România frumoasă" pe platforma industrială Republica din Bucureşti. Cu această ocazie, prezidenţiabilul a explicat că nu va precupeţi niciun efort pentru a învia "trecutul glorios al industriei româneşti."