Traian Băsescu: "Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat şi el în SIE ca să meargă la nişte seminarii pe afară"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

"Ponta a fost un profitor care şi-a făcut loc la câteva mese rotunde sau seminarii pe care le-a intitulat în CV-ul domniei sale drept cursuri.", a declarat miercuri preşedintele Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni.

După ce parte din presă a atras atenţia că, în urma dezvăluirilor preşedintelui despre faptul că premierul a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997 - 2001, Ponta ar putea căpăta în ochii electoratului de stânga o aură de agent 007, spion secret în slujba naţiunii, Traian Băsescu a ţinut să precizeze că premierul a fost doar un fripturist care s-a băgat la SIE pentru a beneficia de seminarii în afara ţării, prinse ulterior drept cursuri în CV.

"Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat şi el în SIE ca să meargă la nişte seminarii pe afară, nu a avut nicio misiune, nu poţi trimite în misiuni în afară un om necopt luat din parchet să aibă misiuni personale. Pur si simplu a fost un fripturist cum au fost mulţi la acea vreme, cum a fost şi foamea serviciilor să-i formeze un nou sistem de informaţii pentru că se prăbuşise fostul sistem de informaţii." a declarat preşedinţele.

Şeful statului a mai adăugat că motivul pentru care Ponta nu recunoaşte că a fost ofiţer SIE este faptul că acesta a încălcat Constituţia, care prevedea că un procuror nu poate deţine nicio altă funcţie în mediul public sau privat, cu excepţia celor din învăţământul superior.

"Eu sunt convins că dacă Victor Ponta nu ar fi fost în situaţia de a fi încălcat Constituţia, ar fi recunoscut că a avut o perioadă când a profitat de acest statut de ofiţer SIE şi asta e, pe urma a renunţat.", a completat Băsescu.

Traian Băsescu a ţinut, de asemenea, să le răspundă şi celor ce l-au acuzat că prin dezvăluirile sale a vrut să lovească în Ponta şi să câştige Elena Udrea.

"Este o minciună.", a declarat Băsescu, adăugând că nimeni nu l-ar fi iertat dacă Ponta ieşea sau iese preşedinte şi peste câţiva ani, în urma unui proces, SIE ar fi fost obligată să dea informaţia oficială precum că în perioada 1997 - 2001 Ponta a fost ofiţer al serviciului.

"Ce s-ar întâmpla cu el în funcţie? Unde ar fi România? Cum ar arăta România? Sunt convins că acesta este un secret pe care nu-l poate ascunde la solicitarea instanţei. S-au încălcat prea multe legi prin racolarea lui Ponta în timp ce era şi procuror." a declarat preşedintele.

"Sunt convins că dacă un astfel de incident ar fi apărut în timpul mandatului lui Ponta, dacă ar câştiga alegerile probabil o ţară întreagă mi-ar fi spus că sunt în înţelegere cu Ponta pentru a nu divulga acest lucru. Iar eu va spun că nu am nicio înţelegere cu nimeni, nici cu Ponta nici cu Iohannis." a continuat Băsescu.

Preşedintele a reamintit că a avertizat cu luni de zile înainte ca printre cei ce se prefigurează a deveni candidaţi la preşedinţie, unul a fost ofiţer acoperit, timp în care Ponta ar fi avut toate şansele să recunoască singur că a fost ofiţer, şi să se elibereze de această povară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne