Traian Băsescu: "Serviciile au devenit extrem de puternice şi performante. Este în sângele, în fibra oricărui serviciu să-şi extindă capacitatea de control"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri faptul că Serviciile au devenit foarte puternice, în timp ce controlul parlamentar asupra lor este mult prea slab.

"Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab; aş îndrăzni să spun, controlul pare a fi invers", a declarat Băsescu, în cadrul unei conferinţe susţinute la Cotroceni, explicând că, dacă ar fi existat un control adecvat asupra serviciilor, el nu ar mai fi fost în situaţia de a trebui să facă declaraţii despre calitatea de ofiţer acoperit a lui Victor Ponta.

Şeful statului a adăugat că, în timpul său, s-a investit enorm în creşterea capacităţii serviciilor de a-şi îndeplini misiunea, iar, în prezent, s-a ajuns ca mecanismele de control asupra Serviciilor să fie prea slabe faţă de forţa pe care acestea o au.

"După alegeri trebuie găsită o soluţie, pentru ca nu cumva să ajungem la situaţia în care serviciile ar putea controla fie guvernul, fie vreo comisie parlamentară. Este în sângele, în fibra oricărui serviciu să-şi extindă capacitatea de control, de a influenţa cât mai mult. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în SUA şi în alte ţări unde s-au constatat abuzuri ale serviciilor", a avertizat Băsescu.

"O spun public, serviciile au devenit extrem de puternice şi performante şi tentaţia oricărui serviciu este de a acapara cât mai mult control şi influenţă. Va trebui, după alegerile prezidenţiale, să se gândească un sistem mult mai complex, adaptat capacităţii formidabile a serviciilor, pentru ca acestea să poată fi controlate", a continuat preşedintele, precizând că misiunea sa a fost să facă serviciile puternice, iar misiunea următoarei legislaţii va fi să le controleze.

Şeful statului a insistat că trebuie prevenită orice tentaţie a unui şef de serviciu de a intra în jocurile politice, pentru că acesta intră cu toată forţa sistemului, declarând că acest lucru s-a întâmplat în cazul HG 223, precum şi la pensionarea în cadrul serviciilor de informaţii, care a fost " aşezată altfel decât MApN", chestiune în care "tata-socru (Ilie Sârbu n.r.) a fost deplin implicat împreună cu domnul Meleşcanu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne