Macovei: Dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit poate fi în arhiva SIPA

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

”Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit, sugerez să căutăm şi în arhiva SIPA”, a sugerat marţi fostul minstru al Justiţiei Monica Macovei, la o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a susţinut că, în perioada 1997-2001, premierul Victor Ponta a fost ”ofiţer-acoperit al Serviciilor române de Informaţii Externe (SIE).

Ţinând cont de faptul că în perioada 1998 şi 2002, Victor Ponta a ocupat funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, fostul ministru al Justiţiei a arătat că se pot găsi dovezi despre activitatea ca ofiţer sub acoperire a prim-ministrului în arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA)

”Ca ministru al Justiţiei, am desfiinţat SIPA pentru că cercetările arhivei au arătat că SIPA, prin agenţii săi, urmărea judecători, procurori sau avocaţi. Notele informative conţineau nu doar date despre activitatea profesională, ci şi despre viaţa privată a magistraţilor.

"Astfel de informaţii, de care colaboratoarea Securităţii, Rodica Stănoiu (fost ministru al Justiţiei, declarată de CNSAS colaborator al fostei Securităţi n.r.), se folosea, probabil, pentru a şantaja magistraţi, erau obţinute, evident, şi din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofiţeri acoperiţi. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofiţer acoperit, deşi nu îndeplinea condiţiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securităţii”, a sugerat Macovei.

În perioada 1997 şi 2001, perioadă în care preşedintele Băsescu a afirmat că Ponta a fost ofiţer SIE sub acoperire, conform CV-ului postat pe site-ul Guvernului, Victor Ponta a ocupat funcţiile de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, Bucureşti, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, între anii 2000-2001 a ocupat funcţia de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor. Ulterior Ponta a devenit şef al corpului de control în guvernul Adrian Năstase.