Traian Băsescu: "Meleşcanu a dezinformat"

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu.
Şeful SIE, Teodor Meleşcanu. (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat miercuri pe Teodor Meleşcanu, fostul director SIE, că a lansat două neadevăruri în spaţiul public, şi anume că preşedintele i-a solicitat lista ofiţerilor acoperiţi şi că legea nu permite dezvăluirea unei astfel de informaţii către şeful statului.

"Probabil dl Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Eu ştiu că situaţia în care domnia sa se află este dificilă, pentru că a creat un precedent de neacceptat în relaţia dintre un serviciu secret şi preşedintele României, însă preşedintelui nu poţi să îi refuzi o informaţie pe care o deţii", a declarat Băsescu miercuri seara, în cadrul unei conferinţe susţinute la Cotroceni, explicând că informaţia pe care i-a cerut-o lui Meleşcanu îi era utilă, fiind vorba de guvern.

"În articolul 80 din Constituţia României se precizează foarte clar că preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului, inclusiv la buna funcţionare a Guvernului", a menţionat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că incorectitudinea lui Meleşcanu este probată de o adresă pe care o pune la dispoziţia presei, documentul nefiind secret.

"Prin adresa din 08. 11. 2013 mă adresam dlui director Teodor Meleşcanu: prin prezenta vă rog să mă informaţi dacă în guvern există persoane care, după 1990, au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi ai SIE şi dacă au fost specializaţi în acea perioadă. Dacă există astfel de situaţii, vă rog să precizaţi perioada în care au fost ofiţeri şi dacă au fost specializaţi în acea perioadă", a dezvăluit Traian Băsescu conţinutul cererii pe care i-a adresat-o lui Meleşcanu.

"Având în vedere că, aşa cum am afirmat public, era vorba de dl Ponta, Victor Viorel Ponta, am pus şi întrebarea dacă au fost specializaţi, pentru că din presă aflasem tot felul de năzbâtii ce misiuni ar fi avut Victor Viorel Ponta să o supravegheze pe Carla del Ponte, nişte speculaţii", a completat preşedintele.

"Ponta a fost un profitor care şi-a făcut loc la câteva mese rotunde sau seminarii pe care le-a intitulat în CV-ul domniei sale drept cursuri", a mai adăugat Băsescu, după ce o parte din presă a scris despre faptul că, în urma dezvăluirilor preşedintelui, Ponta s-ar putea împăuna cu o aură de agent 007, spion secret în slujba naţiunii etc.

Şeful statului a ţinut să scoată în evidenţă că el nu a cerut nicio listă iar Meleşcanu "a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică".

Băsescu a mai reamintit că Teodor Meleşcanu şi-a justificat refuzul de a-i dezvălui preşedintelui dacă în guvernul României au fost/sunt ofiţeri acoperiţi prin articolul 10, aliniatul 2 din legea nr 1/1998, legea SIE, şi a insistat pe ideea că "articolul 10, aliniatul 2, spune următorul lucru: sursele de informaţii, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare. Reţineţi, sursele de informaţii, nu este vorba de ofiţeri ai SIE, ci de surse, adică cel de la care ofiţerul SIE culege informaţiile", a insistat Băsescu, arătând că fostul şef SIE s-a prevalat în mod greşit de articolul 10.

"Acest articol nu se referă la personal ci la sursele de informaţii. Niciodată nu i-am cerut dlui Meleşcanu sursele de informaţii. Niciodată nu am întrebat despre sursele de informaţii.

Sunt două neadevăruri pe care dl Meleşcanu le-a lansat ieri în spaţiul public", a continuat preşedintele:"că i-aş fi cerut lista, nu este adevărat, m-am referit strict la guvern, dacă sunt ofiţeri acoperiţi în guvern, iar cea de a doua dezinformare priveşte articolul 10/2 care, spune el, nu permite dezvăluirea unor astfel de informaţii către preşedinte", a concluzionat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne