Băsescu aruncă bomba: Victor Ponta este ofiţerul acoperit. Meleşcanu este complice la asta

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit luni seara, la Realitatea TV, că ofiţerul-acoperit care candidează la preşedinţia ţării este nimeni altul decât premierul Victor Ponta.

"Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer-acoperit al SIE. Ceea ce arată şi saltul lui de la ... A fost ofiţer SIE. Ceea ce explică şi propulsarea lui direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă. E o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez. Putem vedea nişte acte. Este o hotărâre din timpul Guvernului Năstase. Personalul SIE este secret de stat." a declarat Băsescu luni, conform Realitatea.net.

Şeful statului a prezentat o hotărâre de guvern adoptată de guvernul Adrian Năstase prin care se aproba lista de categorii de informaţii secrete stat din domeniul de activitate al SIE, din 31 octombrie 2002, a cărei anexă era secretă. Potrivit Hotnews, Băsescu a prezentat un singur paragraf din anexă, care a fost ulterior abrogată, dar nu şi desecretizată, în care se prevedea că personalul Serviciului de Informaţii Externe este secret de stat.

"Venim în zilele noastre", a completat preşedintele, adăugând că în 2013 a fost dată o Hotărâre de Guvern cu acelaşi conţinut, dar anexa nu mai este secretă. HG-ul prevede însă că este secret de stat "personalul din domeniul activităţii informative, chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu".

În acest fel, Victor Ponta a extins conţinutul hotărârii "pentru a se proteja", a susţinut Traian Băsescu.

"Cineva a extins pentru a se proteja. Se referea strict la personal, atunci. Eu nu intru în detalii şi dacă aş şti că a avut misiuni, nu aş avea dreptul să vorbesc despre misiuni. Nu ştiu de ce a ascuns asta. Cred că a făcut o mare greşeală.", a declarat Băsescu.

Preşedintele a mai explicat că respectiva hotărâre de guvern are o "mare problemă" legată de legea SIE, art 9 (2), unde se prevede că activitatea SIE "are caracter de secret de stat".

"Această HG din 2013 are o mare problemă. Legată de legea SIE. E treaba lui (Ponta n.r.) ce face (dacă se retrage din cursă, n.red.). Eu nu cred că această HG a trecut prin Guvern. Dar trebuia să treacă prin CSAT, iar dacă ar fi fost adusă în CSAT, nu ar fi trecut niciodată de mine. Nu am discutat niciodată cu Ponta pe această temă. Nu merită să o am. Ce ar fi putut să-mi spună?", a declarat Băsescu.

Teodor Meleşcanu este complice la asta. A creat un precedent inacceptabil

Şeful statului a adăugat că şi Teodor Meleşcanu - de asemenea înscris în cursa pentru Cotroceni - este complice la asta.

"Teodor Meleşcanu este complice la asta. Total. La un moment dat a fost un senator PSD care a făcut o interpelare. Mi s-a părut cam exotic. De ce nu am crezut? Pentru că dădea perioadă, iar în acea perioadă, Victor Ponta era procuror. Iar conform Constituţiei României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Aici a făcut o greşeală şi serviciul că l-a recrutat. Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz.", a explicat preşedintele.

Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleşcanu.", adăugat şeful statului, declarând că încrederea sa în conducerea serviciului a fost afectată.

Preşedintele a mai explicat că a deschis o corespondenţă oficială cu Meleşcanu şi l-a rugat să-i comunice dacă în Guvern există ofiţeri-acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi. În loc de răspuns, Meleşcanu i-a dat hotărârea de guvern care prevede ca aceste informaţii sunt secret de stat.

"Or, eu am acces la secretele de stat. Preşedintele cere informaţii despre acoperiţi în Guvern." a adăugat Băsescu precizând că a întrebat ambele servicii cu privire la Guvern.

"Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent. Preşedintele a cerut în mod legitim o informaţie unui serviciu secret. Şi mi s-a comunicat că este secret conform HG. E prima dată în istoria României când se întâmplă asta. Eu nu am mai avut încredere în Meleşcanu. A creat un precedent inacceptabil." a mai declarat Băsescu, afrimand că vina lui Ponta nu este că a fost ofiţer-acoperit, ci că nu a spus.

"Uitaţi-vă câţi ofiţeri-acoperiţi sunt şi în Parlament. M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă al SIE, şi le-am spus că nu îl voi tolera. Discuţia a fost de 30 de secunde. Discuţia a fost în primăvară şi am spus că voi face public acest lucru la momentul în care voi considera. Victor Ponta ar trebui să o spună.", a mai susţinut Băsescu

"Victor Ponta nu se va retrage. Ştim orice despre el, dar nu cine e. Eu în niciun caz nu îl voi vota. Nu mă deranjează minciuna lui Ponta. Precedentul care nu trebuia să existe este cel legat de Meleşcanu. Nu are şanse să ajungă preşedintele României. Asta e povestea cu acoperitul. Sunt multe alte argumente.V-o spun sub cuvânt de onoare: am vrut să o fac atunci, destul de repede. A fost întâmplarea cu Robert Turcescu. Eu nu am avut nicio legătură cu acea poveste. Habar n-aveam. Nu am stat niciodată să bem un şpriţ, o coca-cola, am avut o relaţie extraordinar de deschisă cu Turcescu şi v-o spun foarte sincer: nu cred că este ceea ce a declarat. În seara asta am venit cu toate documentele." a adăugat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne