Fost ministru în Guvernul Ponta: Lukoil varsă bani în companii care au legături cu grupări politice de interes

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

De aproape un deceniu şi jumătate, ruşii se folosesc de benzinăriile lor pentru a susţine financiar anumite grupări politice, iar acestea, la rândul lor, fac jocurile Moscovei, scrie inpolitics.ro, citat de nasul.tv. Se pare că recentul scandal Lukoil ascunde mult mai multe lucruri decât se poate observa la suprafaţă, gigantul rus fiind implicat în finanţarea campaniei premierului Victor Ponta.

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Ponta I, analistul Lucian Isar, a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziare.com, că grupul rus Lukoil a pierdut de-a lungul anilor bani, în mod controlat, prin diverse contracte păguboase, sume colosale de bani pentru a finanţa anumite grupări politice "prietene". Ar fi vorba de aproape un miliard de euro, bani care au ajuns la companii precum Asesoft-ul pesedistului Sebastian Ghiţă, apropiat al lui Victor Ponta.

"Această companie este pe minus de mai mult de zece ani. În mod normal, autorităţile statului au ştiut că există genul ăsta de operaţiuni, doar că, o astfel de companie, aşa cum s-a dovedit în Bulgaria, este de obicei "prietenoasă", în sensul în care reuşeşte să aibă activităţi comerciale profitabile pentru firmele partenere. În măsura în care firmele partenere (care câştigă de pe urma unei companii ce stă zece ani pe pierdere) au legături cu potenţii sau decidenţii zilei, e normal că nimeni nu se sesizează", a explicat Lucian Isar.

"Vă pot spune că dacă un grup are o prezenţă în interiorul UE, e puţin probabil să vrea să facă un "exit" doar pentru că va pierde 230 de milioane de euro. Mai ales că acesta este un grup care a primit de curând şi dreptul de explorare şi exploatare în două perimetre majore din Marea Neagră, este un grup care are o prezenţă importantă pe piaţa românească, un grup care vinde benzină şi către o altă companie de pe teritoriul României, prin urmare este puţin probabil ca ameninţarea cu închiderea să fie credibilă. Este un lucru credibil doar în măsura în care această companie confirmă prietenia pe care o are cu diferiţi potenţi şi decidenţi ai vremii, în condiţii de campanie electorală", a mai precizat analistul.

O prietenie care a costat scump, susţine acesta, argumentând că în ultimii zece ani, după estimările sale, pagubele făcute de Lukoil ar fi de aproximativ 800 de milioane de euro, nu 200. În opinia lui, Lukoil a fost o companie "prietenoasă" cu mai multe generaţii de politicieni.

"După cum veţi vedea în datele care sunt deja publice, această companie pierdea bani pe alte companii din afara grupului, avea operaţiuni de marketing cu anumite companii, avea operaţiuni de distribuţie cu alte companii, care nu ţineau de grup. În măsura în care aceste companii, care au făcut profit (un număr de ani!) de pe urma uneia care în mod sistematic era pe minus, au legături cu diferiţii potenţi ai vremii, găsiţi o explicaţie clară, concretă, a ceea ce înţeleg eu prin "prietenie", a adăugat acesta.

Analistul subliniază faptul că şi alţi patroni români au ajuns la închisoare în ultimul timp, dar premierul nu a reacţionat, deşi erau afectaţi mai mulţi angajaţi decât în cazul Lukoil. Însă, în cazul Lukoil, acesta a decis să pună presiune pe procurorul care ancheta dosarul.

Întrebat care era scopul urmărit de Ponta, fostul ministru a replicat: "Sunt două interpretări. Cea soft este cea pe care a şi utilizat-o premierul, şi anume că îi pasă de cei 3.500 de angajaţi. Doar că, în aceeaşi perioadă, au intrat la puşcărie şi patroni de firme locale care aveau un număr mai mare de 3.500 de angajaţi, iar premierul nu s-a sesizat şi nu a insistat ca respectivele companii trebuie să plătească în continuare salariile. Practic, există o asimetrie în maniera în care premierul Ponta a decis să intervină într-o problemă a Justiţiei sau în nişte cercetări în curs".

Lucian Isar este de părere că Lukoil este un contributor important nu doar la bugetul României, ci, probabil, şi la bugetul de campanie electorală, iar modul în care contribuie, poate fi găsit în modul în care a conlucrat timp de 12-13 ani cu companii care au făcut profit pe o entitate care a fost permanent pe minus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne