Referendumul pentru monarhie şi greşeala lui Iohannis

Regele Mihai I
Regele Mihai I (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Premierul Victor Ponta anunţa sâmbătă, la Curtea de Argeş, că dacă va câştiga prezidenţialele va ridica chestiunea formei de guvernământ, neexcluzând posibilitatea organizării unui referendum. Realizatorul TV Doru Braia susţine că, după ce l-a întrebat pe Klaus Iohannis ce părere are de organizarea unui astfel de referendum şi acesta a fost şovăielnic, Ponta a "prins-o din zbor" şi şi-a anunţat disponibilitatea în acest sens, decizie care îi va aduce, desigur, mai multe voturi.

"Greşeala lui Iohannis. Când l-am interpelat pe candidatul la Preşedinţie Klaus Iohannis care îi este poziţia asupra chestiunii Monarhiei Constituţionale şi dacă ar opta pentru un Referendum asupra formei de guvernământ, domnia sa a fost foarte şovăielnic, cu o identificabilă tendinţă spre NU. Contracandidatul Victor Ponta 'a prins-o din zbor' şi anunţa că este dispus, dacă va câştiga, să iniţieze clarificare statutului României, aflată acum în stare de nelegitimitate. Nu ştiu câţi, dar se vor găsi monarhişti care să-l creadă şi să-i dăruiască votul. Pe care, desigur, l-a pierdut Klaus Iohannis! A greşit", a explicat jurnalistul Doru Braia brusca disponibilitate a lui Victor Ponta de a organiza un referendum.

Reamintim ca sâmbătă, premierul Ponta a declarat că este pregătit să organizeze un referendum pentru forma de guvernământ, argumentând că nu mai suntem în anii '90 când ne temeam că vine regele să ne ia ţara:

"Dacă voi fi preşedinte, voi fi acel preşedinte care va supune în discuţia publică, pentru prima dată în mod serios, şi dacă va exista o mişcare publică în acest sens, chiar unui referendum, forma de guvernământ. Cred că nu mai suntem în anii '90 (când preşedinte era Ion Iliescu, mentorul PSD n.r), când ne temeam că vine regele să ne ia ţara. Cred că există deja o discuţie serioasă în societatea românească şi că, după ce scăpăm de tot felul de dezbateri politice sterile, o dezbatere serioasă şi, până la urmă, o expresie a opiniei publice asupra formei de guvernământ trebuie făcută de către cel care va fi preşedintele României", a precizat Victor Ponta, citat de Ziare.com.

Ponta nu a pierdut ocazia să vorbească despre relaţia sa "extrem de bună" cu Casa Regală a României, al cărei rol important în istoria ţării îl recunoaşte pe deplin.

Comentând declaraţiile premierului, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a remarcat că prezidenţiabilul Victor Ponta îi bate la făţărnicie pe predecesorii lui:

"Ponta vrea să ajungă preşedinte ca să cedeze tronul regelui. Trebuie să recunoaşteţi că Iliescu n-a fost aşa făţarnic în campania electorală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne