Lăzăroiu: De ce Ponta, care joacă rol de incumbant, a anunţat că vrea trei dezbateri în turul doi

Victor Ponta vs Klaus Iohannis
Victor Ponta vs Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a explicat, joi seară, de ce crede că unui candidat independent i-ar fi mai uşor sa îl bată pe Victor Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor decât lui Klaus Iohannis.

"Am auzit zilele astea argumentul "turului doi", care sună aşa: doar Iohannis îl poate învinge pe Ponta în turul doi, Monica Macovei nu poate. Uite, o să demontez argumentul, făcând abstracţie că sunt un susţinător al Monicăi Macovei. Şi sper că nu mă suspectează nimeni că mi l-aş dori pe Ponta câştigător. Eu cred că lucrurile stau invers. Îi va fi mai uşor unui candidat independent să-l învingă pe Ponta decât lui Iohannis", a precizat Lăzăroiu.

Ca să intre în al doilea tur, un candidat independent are nevoie de 17-18% susţine Lăzăroiu, adăugând că prezidenţiabilul independent care reuşeşte să ia scorul asta în primul tur trebuie să fie "pe creasta unui mare val, care se va propaga cu uşurinţă în al doilea tur de scrutin".

"Dacă un independent ia scorul ăsta înseamnă că are o propulsie fantastică pentru turul doi", a precizat acesta.

În ceea ce îl priveşte pe Iohannis, Sebastian Lăzăroiu susţine că are două mari îngrijorări, pe care le va spune "de la firul ierbii, fără niciun fel de simpatie sau antipatie":

1. În turul al doilea trebuie să fii un bun "debater" ca să câştigi. Ponta este mincinos, corupt, mai spuneţi voi..., dar este un "debater" mai bun decât Iohannis. Şi mi-e teamă că lucrurile nu se vor schimba în următoarele trei săptămâni.

2. E destul de răspândită povestea cu "Iohannis nu e român şi nu-l pot vota". Eu sunt ultimul care susţin asemenea tâmpenii. În general, mă dezgustă toate poveştile de genul: votează-mă că sunt român, ortodox, femeie şi altele cu care te-ai născut. Dar
asta e realitatea de la firul ierbii. Probabil în Transilvania lucrurile nu stau aşa, dar, în sudul şi estul ţării, curentul pare a fi destul de răspândit (şi nu e vorba doar de votanţi ai lui Ponta).

"Ponta a cerut de pe acum trei dezbateri în turul al doilea. În mod normal când eşti în funcţie de premier fugi de dezbateri în al doilea tur. De ce Ponta, care joacă rol de incumbant, a anunţat deja că vrea trei dezbateri în turul doi. Trei, nu una. În condiţiile în care toţi cei din poziţia lui ar fi fugit de dezbateri ca dracu de tămâie. Dar dacă a cerut de pe acum înseamnă că au şi ei evaluările astea. Ca Iohannis poate fi bătut uşor. E mai bun decât Iohannis, altfel e slab. Ponta e genul valutist, care te face din vorbe. Trebuie să ai un background politic foarte bun - să ştii cine ce a declarat şi când ca să-l poţi contra. Trebuie să fii pe fază când vinde gogoşi", a explicat Lăzăroiu.