Elicele de mărime nano ar putea revoluţiona medicina

Laborator
Laborator (Shutterstock)

Dispozitivele de mărime nano şi roboţii ce pot fi introduşi în corpul uman pentru a livra medicamente sau pentru a curăţa colesterolul ar face tratamentul medical mai eficient şi mai rapid. Provocarea este să trimitem aceste dispozitive în părţile corecte ale corpului. Aceasta ar necesita un sistem de propulsie nano – iar acum acest lucru este posibil.

Cercetătorii de la Technion şi de la două institute germane au inventat o elice nano ce ar putea face deplasarea posibilă prin diferitele materiale vâscoase ale corpului ca grăsimea sau sângele, atunci când sunt ataşate la un dispozitiv.

Elicea este făcută din silicon şi filament de nichel ce măsoară numai 70 nanometri în diametru şi 400 de nanometri în lungime – este mai mică decât orice dispozitiv creat de om dar şi decât orice formă de organism care poate să înoate. Elicea, dezvoltată de către cercetătorii de la Technion împreună cu oameni de ştiinţă de la Institutul pentru Sisteme Inteligente Max Planck, şi de la Institutul pentru Chimie Fizică al Universităţii din Stuttgart, Germania, a funcţionat bine în apă. Apoi echipa a îmbunătăţit-o pentru a funcţiona în medii mai vâscoase.

Proiectul se află în etapa de cercetare şi vor trece ani buni până când va fi disponibil utilizării pe scară largă.