Energeticienii protestează la Cotroceni: "O să ajungem să pornim turbina la manivelă" (Video)

Sindicaliştii acuză că sistemul energetic a fost adus aproape de colaps de deciziile greşite luate de autorităţi de-a lungul timpului, şi îi cer şefului statului să se implice în rezolvarea problemelor.
Protest al sindicaliştilor din Energie, 3 iunie 2016
Protest al sindicaliştilor din Energie, 3 iunie 2016 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Circa 300 de energeticieni au protestat vineri lângă palatul Cotroceni, cerând implicarea preşedintelui în rezolvarea problemelor sistemului energetic, domeniu de interes strategic naţional.

Practic, protestatarii îi cer preşedintelui să îşi îndeplinească rolul de mediator şi să ceară organizarea unei întâlniri de lucru cu reprezentanţii Guvernului, pentru stabilirea unor priorităţi în domeniul energetic, care să concureze la atingerea obiectivelor specifice cuprinse în Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

"Puneţi-vă Guvernul la lucru sau schimbaţi-l", i-au transmis protestatarii, la portavoce, preşedintelui.

Sindicaliştii, mobilizaţi de Blocul Naţional Sindical, acuză în principal lipsa investiţiilor din sistemul energetic căpuşat crunt de aşa-numiţii băieţi deştepţi, faptul că anumite companii, precum Hidroelectrica, ţin mentenanţa la minim, pentru a face profit, restructurările masive de personal, managementul deficitar al companiilor şi, nu în ultimul rând, amânarea la nesfârşit a unor decizii absolut necesare pentru a pune pe linia de plutire complexurile energetice sau marile companii.

Angajaţii din sistemul energetic cer ca energia să fie considerată serviciu public de interes naţional, nu o afacere, şi acuză că managerilor numiţi în fruntea marilor complexuri energetice nu li s-a impus să facă investiţii şi retehnologizări aşa că aceştia au vânat strict profituri mari din care să-şi ia bonusuri şi stimulente.

"O să ajungem să pornim turbina la manivelă!", a acuzat un lider sindical.

De asemenea, angajaţii reclamă regulile strâmbe care guvernează piaţa energetică - drept dovadă că unii şefi de la ANRE s-au ales cu cătuşe la mâini - şi, nu în ultimul rând, salariile mici.

"În momentul de faţă se întâmplă o bătaie de joc fără precedent la adresa angajaţilor. Lumea crede că sunt salarii foarte mari în sistemul energetic. Dar pot să vă confirm că în luna mai firma a fost nevoită să ne mărească salariile să ajungă la pragul de 1250 de lei, pragul minim, că să nu plătească amenzi. Suntem plătiţi ca şi muncitorii necalificaţi. Muncitorii de la salubritate măcar au spor de salubritate şi toxicitate!", a declarat Mihail Boandă de la Transelectirca, sucursala de Mentenanţă Cluj.

O delegaţie formată din cinci reprezentanţi ai sindicatelor a fost invitată la discuţii cu preşedintele Iohannis, urmând ca şeful statului să fie informat cu privire la doleanţele energeticienilor. Anterior intrării la Cotroceni, sindicaliştii au transmis că dacă problemele ridicate de bugetari în aceste zile nu vor fi auzite, autorităţile se pot aştepta la zeci de mii de oameni în stradă.

Principalele revendicări ale angajaţilor din domeniul energetic, care vor fi aduse la cunoştinţa preşedintelui sunt:

- Analizarea şi evaluarea în regim de urgenţă de către CSAT a sistemului Energetic Naţional (SEN), ca factor cu impact asupra siguranţei naţionale;

- Clarificarea rolului SEN atât în timp de pace cât şi de război;

- O piaţă naţională în care consumatorul să nu mai ducă în cârcă costuri suplimentare;

- Legiferarea de urgenţă a conceptului de Consumator Vulnerabil, urgentarea apariţiei Legi Holdingului în vederea rezolvării mixului energetic, reguli la care să fie supuse toate companiile de electricitate din România în ceea ce priveşte investiţiile şi efectuarea mentenanţei;

- Introducerea prin lege a unui plafon maximal al ratei de profitabilitate, concomitent cu alocarea de resurse financiare pentru modernizarea instalaţiilor energetice;

- Organizarea în regim de urgenţă a unei entităţi care să asigure managementul apei grele depozitate în cadrul RAAN Drobreta Turnu Severin şi alocare de resurse care să asigure funcţionarea acesteia;

- Modificarea legii dialogului social.

Reamintim că protestele la Cotroceni au început pe 25 mai, când sindicatele din industria de Apărare au pichetat sediul Preşedinţiei, împreună cu organizaţiile sindicale din sector afiliate la Cartel Alfa. Au urmat sindicatele din agricultură, profesorii, care au ajuns ieri în faţa Palatului după un marş impresionant, iar vineri va fi rândul sindicatelor din energie.