Ministrul Muncii: Profesorii ar putea câştiga cu 60% mai mult

Cadrele didactice ar putea câştiga 60% în plus la salariu. Cum? Luându-şi extra-sarcini şi implicându-se în proiecte comunitare, finanţate cu bani europeni.
Dragoş Pîslaru
Dragoş Pîslaru (Facebook)

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a anunţat miercuri, pe fundalul protestului a mii de cadre didactice nemulţumite de salariile mici, că profesorii vor putea beneficia de o creştere de 60% a salariului. Banii aceştia nu vor veni însă de la buget, ci profesorii vor trebui să-i câştige implicându-se în programele privind pachetul minim de servicii şi centrele de servicii comunitare, programe finanţate din bani europeni, relatează Realitatea.net.

"Vorbim despre conceptul de pachet minim de servicii şi despre centrele de servicii comunitare, reforme pe care le facem urmărind cele mai actuale bune practici la nivel internaţional. Lucrăm cu UNICEF şi avem deja măsuri pilot în Bacău, în 45 de comunităţi. Banii vor fi europeni, bani care s-au folosit prost până acum în ceea ce priveşte asistenţa socială. Este un program de câteva miliarde de euro. Până acum nu s-a atras nimic, am găsit toate lucrurile blocate, însă am început să le deblocăm. În iunie vom iniţia aceste proiecte", a declarat Ministrul Muncii, adăugând că România se confruntă, în acest moment, cu un deficit de asistenţi sociali.

Potrivit ministrului, în acest moment, asistenţi sociali sunt şi puţini şi lucrează şi individual, iar cu banii de la UE li se plăteşte o sumă suplimentară pentru a fi motivaţi. Conform legislaţiei, 62,5% este maximul.

"Pentru profesori nu avem aceste resurse, fondurile europene, pentru că UE nu finanţează educaţia unor ţări", a declarat Pîslaru adăugând că pe partea de asistenţă socială, unde sunt bani europeni, avem abandonul şcolar iar profesorii care se implica pot primi 60% în plus la salariu.

"În acest moment, pe partea de asistenţă socială avem abandonul şcolar. Consilierii şcolari care participă la acest proiect pot fi plătiţi. Profesorii care se implică pot primi 60% în plus la salariu. În luna iunie vrem să terminăm toate proiectele, în iulie vrem acceptul pe ele, iar în august să poată fi implementate. Nu mi se pare corect să înţeleagă lumea că de la 15 septembrie sau 1 octombrie toţi profesorii vor beneficia de această creştere. Vor beneficia de această mărire toţi profesorii care vor participa la aceste programe", a declarat ministrul.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că peste 10.000 de cadre didactice au protestat ieri în Bucureşti. Cadrele didactice cer creşteri salariale de 10% de la 1 august, în timp ce Guvernul le-a oferit doar jumătate din cât au cerut. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne