Erdogan: europenii nu vor fi în siguranţă dacă disputa diplomatică nu încetează

Europenii din întreaga lume nu vor putea să umble în siguranţă pe străzi dacă vor continua să aibă atitudinea actuală faţă de Turcia, a avertizat preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Turcia a fost prinsă într-o dispută diplomatică cu Germania şi Olanda după ce acestea au interzis unor oficiali turci să desfăşoare campanii politice pe teritoriile lor cu scopul de a sprijini un referendum în luna aprilie pe tema extinderii semnificative a puterilor lui Erdogan.

“Dacă Europa continuă în acest mod, atunci niciun european din nicio parte a lumii nu va putea să umble în siguranţă pe străzi”, a avertizat Erdogan în Ankara.

El a adăugat: “Noi, ca turci, cerem Europei să respecte drepturile omului şi democraţia”.

Oficiali ai guvernului turc încă participă la evenimente pentru turcii expatriaţi în Europa, dar nu mai desfăşoară campanii pentru referendum, a declarat vicepremierul turc.

Numan Kurtulmuş a declarat că disputa diplomatică a ajutat turcii din Europa să înţeleagă mai bine schimbările constituţionale propuse în referendum.

Vicepremierul a adăugat că “paşii neo-nazismului şi ai rasismului extremist” sunt auziţi în Europa.

Noul preşedinte german Frank-Walter Steinmeier şi-a folosit primul discurs în această funcţie pentru a-l acuza pe Erdogan că pune în pericol tot ceea ce a realizat Turcia în anii recenţi.

“Privim [Turcia] cu îngrijorare, pentru că tot ceea ce a fost construit de-a lungul anilor şi deceniilor se prăbuşeşte”, a susţinut Steinmeier în discursul său inaugural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe