Europa îşi salvează în ultimul moment Orchestra de Tineret

Ajutorul anunţat de Comisia Europeană pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) include o subvenţie de 600.000 de euro în acest an. De la înfiinţarea sa, sub bagheta lui Claudio Abbado în 1974, la EUYO au fost formaţi peste 3.000 de muzicieni.
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) (wikipedia.com)

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), ameninţată cu desfiinţarea luna trecută datorită lipsei de fonduri, îşi poate continua activitatea datorită sprijinului primit în ultimul moment de la Comisia Europeană (CE), inclusiv o subvenţie de 600.000 de euro pentru acest an.

Problemele orchestrei au provocat un val de simpatie şi solidaritate în Europa, ce s-au soldat cu sprijinul din partea unor personalităţi precum dirijorul britanic Simon Rattle. CE a pus pe masă "soluţii pe termen scurt şi lung pentru a menţine Orchestra de Tineret a Uniunii Europene", potrivit unei declaraţii din partea instituţiei.

În acest an, orchestra a primit o subvenţie de 600.000 de euro datorită modificării în ultima clipă a programului „Europa creativă”, cu care sectorul cultural european este finanţat din fonduri UE. Pentru anul viitor, Parlamentul European a propus un "proiect pilot", pentru a se asigura că EUYO va avea o finanţare prevăzută în proiectul de buget general al Comisiei, idee pe care această instituţie a considerat-o "acceptabilă".

În plus, mai multe ţări şi-au arătat deja sprijinul faţă de orchestră în timpul reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor culturii din Uniunea Europeană. Pe termen lung, "Comisia va propune Parlamentului European şi Consiliului soluţii durabile în cadrul programului Europa creativă, care va oferi certitudinea ca EUYO să-şi poată continua activităţile", a declarat instituţia. Cu toate acestea, Bruxelles "invită" orchestra să caute şi "surse suplimentare" de fonduri pentru a-şi continua activitatea.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că "Tânăra Orchestră" a simbolizat în ultimii patruzeci de ani "diversitatea culturală a Europei" şi a declarat că atunci când a aflat de problemele financiare cu care se confruntă, „a cerut imediat membrilor CE să găsească o soluţie". Juncker a mulţumit, de asemenea, europarlamentarului italian Silvia Costa şi conservatorului portughez, José Manuel Fernandes pentru implicarea lor în această problemă.

Patruzeci de ani de muzică

Recent, CE a declarat că departamentele vor lucra la definirea detaliilor "pentru a se asigura că activităţile şi cheltuielile EUYO sunt gestionate în conformitate cu normele, că există un control strict asupra modului în care sunt utilizate fondurile, iar banii sunt cheltuiţi în mod transparent şi responsabil".

Orchestra a primit suport din partea instituţiilor europene de la fondarea sa în 1976, iar Comisia susţine că în aceste vremuri dificile scopul orchestrei este "să-şi adapteze activităţile şi să ofere europeanului valorile de libertate, creativitate şi deschidere a Europei". În aceşti patruzeci de ani, peste 3.000 de tineri muzicieni din toate statele membre au făcut parte din această orchestră, care a lucrat cu muzicieni precum Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Colin Davis, Herbert von Karajan, Svlatislav Rostropovici, Vladimir Ashkenazi, Bernard Haitink şi actualul său director Vasili Petrenko, printre alţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură