Europarlamentare 2014. Formaţiuni de extremă dreaptă din Europa

(Sean Gallup / Getty Images)

Formaţiunile de extremă dreapta existente în Europa doresc ca după alegerile europarlamentare din 25 mai să devină mai vocale, considerând că Uniunea Europeană este un "monstru politic", relatează AFP, citat de Realitatea TV. Formaţiunile citate sunt următoarele:

Franţa: Frontul Naţional (FN), al cărui lider este Marine Le Pen, doreşte să obţină 15-20 de mandate. În prezent are trei deputaţi. Programul său preconizează ieşirea Franţei din Zona Euro, renegocierea tratatelor, instaurarea protecţiei vamale. FN face parte din Alianţa Europeană pentru Libertate (AEL), care promovează "o dizolvare concertată a Zonei Euro".

Olanda: Partidul Libertăţii (PVV) condus de Geert Wilders este un aliat important al FN, cu care are divergenţe privind Islamul, migraţia şi Europa. PVV este membru AEL şi are patru deputaţi.

Austria: Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), fondat în 1956 ca partid liberal, a făcut parte din mai multe guverne de coaliţie, inclusiv cu socialiştii, după care s-a orientat spre extrema dreaptă, la mijlocul anilor '80.

FPÖ, care este membru AEL, promovează interzicerea imigraţiei din ţări musulmane. Andreas Mölzer, liderul listei de candidaţi la europarlamentare, a fost nevoit ca în luna aprilie să demisioneze din cauza unor declaraţii rasiste. FPÖ are doi eurodeputaţi.

Belgia: Vlaams Belang (VB, Interesul Flamand) promovează independenţa Flandrei, provincia vorbitoare de olandeză din nordul Belgiei. UE este o "bizarerie" şi un "monstru administrativ" care "anunţă sfârşitul libertăţilor noastre", apreciază VB. Este membru AEL.

Italia: Liga Nordului este un partid "regionalist" care militează pentru independenţa "Padaniei" (regiunea fluviului Pad). Afirmă că împărtăşeşte "99% din ideile FN cu privire la Europa" şi apreciază că UE este un "monstru politic". Liga Nordului, care numără nouă eurodeputaţi, este membră AEL.

Marea Britanie: Partidul pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), condus de Nigel Farage reunea până în prezent eurofobii. Cu toate că are aproximativ aceeaşi linie ca FN şi aliaţii acestuia în privinţa UE, Farage refuză să se alăture unui grup alături de FN. UKIP are 15 eurodeputaţi.

British National Party (BNP), un partid eurofob şi antimigrare, are doi eurodeputaţi. FN a exclus orice alianţă cu el.

Grecia: Două partide, Laos (Alarma Populară Ortodoxă) şi Zori Aurii sunt de extremă dreaptă. Laos, eurosceptic şi antimigrare, cu doi deputaţi, militează împotriva intrării Turciei în UE. O alianţă cu FN nu este exclusă. Zori Aurii se afişează în mod clar ca formaţiune neonazistă şi apără "rasa albă". FN a exclus orice alianţă cu el.

Ungaria: Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună) este eurosceptic şi naţionalist. Partidul a fost acuzat de acte criminale comise împotriva romilor şi este considerat adesea ca antisemit. FN a exclus orice alianţă cu această formaţiune, care are trei eurodeputaţi, dar Bruno Gollnisch, unul dintre cei trei deputaţi în exerciţiu din cadrul FN, cultivă relaţii bune cu această formaţiune, împreună cu care a fondat altă mişcare paneuropeană, Alianţa Europeană a Mişcărilor Naţionale (AEMN), rivala AEL.

Danemarca: Partidul Poporului Danez (DF) este eurosceptic şi antimigrare. FN ar vrea să-l atragă în grupul său, dar danezii sunt reticenţi din cauza istoriei politice a partidului francez şi derapajelor antisemite ale lui Jean-Marie Le Pen. DF are un deputat european.

Finlanda: Adevăraţii Finlandezi este un partid contra UE şi imigraţiei. Formaţiunea se opune planurilor de susţinere a ţărilor europene aflate în dificultate, în special a Greciei. Are un eurodeputat.

Suedia: Democraţii Suedezi (SD) este eurosceptic şi naţionalist. În pofida îndemnurilor insistente ale lui Marine Le Pen, SD, care nu are eurodeputaţi, refuză să se integreze în grupul din care face parte FN.

Bulgaria: Uniunea Naţională Atac (Ataka) dă dovadă de un naţionalism agresiv vizând minorităţile naţionale, mai ales romii. Ataka doreşte să intre într-o alianţă cu FN, dar este considerat "de nefrecventat" de către aliaţii europeni ai Frontului. Partidul are doi eurodeputaţi.

Slovacia: Partidul Naţionalist Slovac (SNS) apără susţinerile ultranaţionaliste şi vizează maghiarii şi romii. Formaţiunea este membră AEL şi are un europarlamentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe