EXCLUSIV. Doru Mărieş: Cât timp Niţu Tiberiu este procurorul general, Dosarul Revoluţiei nu poate fi finalizat

Imagini de la Revolutia din decembrie 1989, Bucuresti
Imagini de la Revolutia din decembrie 1989, Bucuresti (Robine-Simon / AFP / Getty Images)

Dosarul Revoluţiei care durează de 24 de ani a fost închis şi redeschis, fiind plimbat între secţia militară şi secţia civilă a Parchetului. Datorită presiunilor revoluţionarilor şi a CEDO, procurorii au reînceput audierile în dosarul Revoluţiei din 1989, joi fiind chemat la audieri Gelu Voican Voiculescu.

Cu această ocazie, domnul Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie" a avut amabilitatea să dea un interviu pentru Epoch Times.

Reporter: Cum comentaţi faptul că marii "emanaţi" din decembrie 89 au început să fie chemaţi la Parchet?

Domnul Doru Mărieş: Asociaţia 21 Decembrie încă nu cunoaşte echipa de procurori. Pocurorii nu au contactat până în acest moment Asociaţia, deşi plângerea iniţială în acest dosar, încă din 1990, este a Asociaţiei 21 Decembrie. Oprirea prescrierii în 2004 este făcută tot la presiunile Asociaţiei 21 Decembrie. În 2004 am venit cu o completarea la plângere, pe care am depus-o la plângerea iniţială din 90.

Ne-am permis să punem pe listă peste 100 de personaje care au acţionat în timpul Revoluţiei. Eu nu-i numesc personalităţi, sunt persoane care s-au erijat în conducători politici şi foşti ofiţeri ce aveau la momentul acela anumite grade. Ulterior, marea majoritate au fost avansaţi la gradul de general de către noua putere, cei care practic au preluat puterea, respectiv Ion Iliescu.

Deşi ultima completare la plângerea pe care am depus-o este depusă în urmă cu aproximativ o lună de zile, Parchetul nu ne-a contactat, nu a audiat nici măcar un membru al Asociaţiei 21 Decembrie, ceea ce nu mi se pare în regulă. Faptul că îi cheamă.. din punctul meu de vedere fac acest lucru pentru că la Comisia Europeană... supraveghează decizia pe care CEDO a dat-o în urmă cu doi ani de zile, punerea în aplicare a acestei decizii, prin care practic Statul român a fost condamnat pentru nelucrarea timp de peste 18 ani, mă rog, acum deja avem 24 de ani a dosarelor Revoluţiei, în speţă.

Deci, ca atare ei au avut un termen până în toamnă, la care s-au angajat în faţa comisiei de miniştri, nu l-au respectat, acum au un alt termen, încearcă să facă ceva. M-aş mira ca să reuşească până în martie când ştiu eu că expiră şi cel de-al doilea termen, având în vedere ritmul în care merge ancheta, atât cât cunosc eu din afară şi cât am aflat despre dosar, m-aş mira să se ţină de promisiune şi în acest al doilea angajament.

Ei cheamă pe cei care s-au erijat atunci în conducători ai Revoluţiei şi îi cheamă pentru că opinia publică dacă aude că l-a chemat pe Gelu Voican zice "domnle se lucrează în dosar". În faza aceasta încă se fac că se lucrează. Probabil afirmaţia „Mircea fă-te că lucrezi" din timpul Revoluţiei a funcţionat la Parchetul General timp de 24 de ani. Văd că funcţionează şi după 24 de ani că intrăm în al 25-lea an. Nu vreau să acuz pe nimeni dar o chestiune, din punctul de vedere al Asociaţiei 21 Decembrie este foarte clară: atâta timp cât un om implicat în evenimentele din decembrie 89 şi mă refer aici la procurorul general Niţu Tiberiu este pe această funcţie, acest dosar nu poate fi finalizat.

[n.n. Generalul Dan Voinea, fost şef al Parchetelor militare, a declarat într-un interviu acordat Ziare.com că Tiberiu Niţu, propus de Victor Ponta ar fi tras la Revoluţie, în timp ce Laura Codruta Kovesi i-a "albit" pe cei pe care el i-a pus sub acuzare pentru omor şi tentative de omor la Revoluţie.]

Reporter: Au mai fost audiaţi Mircea Dinescu, Victor Atanase Stănculescu.

Domnul Doru Mărieş: Au fost audiaţi aceşti oameni, a fost anunţat inclusiv Ion Iliescu că va fi chemat. Probabil că au căzut la pace cu procurorii, să lase să treacă şi sărbătorile, să lase să treacă şi Sf. Ion, să lase să treacă şi 8 martie şi după aceea poate că...

Mi se pare un lucru neserios, dumneavoastră, presa, descoperiţi că urmează să fie audiat Iliescu iar Parchetul cade la învoială şi nu-i face o nouă citaţie. Mi se pare în neregulă.

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere ce aţi mai putea face ?

Domnul Doru Mărieş: În 21 decembrie 1989 oamenii au fost carnea de tun a criminalilor, pentru că noi toţi am participat în ziua de 21 în lupta împotriva regimului comunist criminal. Unii dintre noi nu mai sunt, unii au fost răniţi, alţii reţinuţi pe baricada din 21 decembrie. Deci am făcut atunci ce a trebuit făcut. După aceea am făcut plângere către instituţiile statului pentru a se face dreptate în special pentru victime.

Am luptat timp de 15 ani, n-am reuşit ... Practic timp de 10 ani din aceşti 15, Ion Iliescu a fost preşedinte. Foarte greu să se demareze cercetările. Era la comanda totală a lui Ion Iliescu. Am oprit prescrierea în 2004, deci tot Asociaţia 21 Decembrie a făcut şi acest lucru. Am câştigat prin acţiunile depuse la CEDO şi a fost condamnat statul român; autorităţile statului sunt vinovate pentru nefinalizarea cercetărilor şi netrimiterea în judecată a vinovaţilor.

Am obţinut documentele prin acele greve pe care le-am făcut eu şi nu numai eu - la unele am fost ajutat şi de alţi colegi - ca să obţinem documentele şi practic să se poată desecretiza o parte din documentele aflate la dosar.

După aceea am luptat pentru ca să se dea legea imprescriptibilităţii crimei deoarece survenea termenul de prescriere specială de 22 de ani şi jumătate.

Bun, n-a fost destul că s-a dat legea, a fost trecută de parlament, a fost promulgată de preşedintele României au continuat să invoce că ele [crimele, n.n.] sunt prescrise. A fost nevoie de o decizie a Curţii Constituţionale care s-a dat în 12 decembrie 2013, prin care s-a consfinţit că această lege este în vigoare şi că în România crimele lor nu se prescriu.

Deci ce să mai facă Asociaţia 21, să meargă să se pună în genunchi la tovarăşul Niţu, fost militar în termen în 89 şi avansat până la gradul de procuror general pentru a menţine şi a ţine pe loc dosarele, în care din păcate, cel puţin în dosarul revoluţiei este şi el parte.

Deontologic ar fi ca el, sub nicio formă, să nu se implice în această anchetă. Dacă nu îşi dă demisia, ceea ce din punctul meu de vedere şi din punct de vedere profesional, ar fi foarte în regulă, el nici n-ar trebui să accepte această funcţie de procuror general ştiind că într-un dosar de interes naţional cum este Dosarul Revoluţiei el este parte în dosar. Deocamdată parte, nu se ştie niciodată cum evoluează ancheta.

Ca atare, aşa cum profesorul Bârsan când era judecător la o curte europeană s-a abţinut să intre în dosarul mineriadei, pentru că era martor în dosarul mineriadei aşa trebui să facă şi Niţu, nici măcar să îndrăznească să treacă pe la uşa procurorilor care anchetează acest dosar. Dar atâta timp cât e şef, îmi este foarte greu să cred că el nu se va implica şi că îi va lăsa să facă dosarul.