Expert Forum. Speculaţii despre europarlamentare şi impactul lor asupra prezidenţialelor

Victor Ponta versus Crin Antonescu
Victor Ponta versus Crin Antonescu (Epoch Times)

Ana Otilia Nuţu de la Expert Forum a vorbit miercuri, pe contul ei de Facebook, despre alegerile pentru Parlamentul European din luna mai şi impactul pe care l-ar avea acestea asupra prezidenţialelor.

În opinia acesteia, dacă PSD ia mult la europarlamentare, 40-43%, toată "dreapta" va fi demobilizată şi se va termina cu „gâlceavă şi sporovăială, fiecare cu candidaţii lui, fărâmiţare şi cuţite-n spate”, iar Victor Ponta va ajunge preşedinte poate chiar din primul tur.

În cazul în care PNL iese pe locul doi, cu scor de 15-20%, Ana Otilia Nuţu crede că liderul PNL Crin Antonescu ajunge să fie "candidatul dreptei", nu Iohannis, care „este neamţ, adică străin şi totuşi nu e tocmai suficient de neamţ, că are apucături dâmboviţene”.

„Başca nu e ortodox. Başca, Antonescu vrea să candideze, mai nou, se trage-n poză cu americanii şi apără anticorupţia, de parcă toată lumea are memoria de 3 luni”, a adăugat aceasta.

Dacă PDL iese pe locul doi, cu 15-20%, „încă se mai joacă, problema e că deocamdată PDL n-are un candidat pe bune”, explică experta, adăugând că în ceea ce îl priveşte pe Cătălin Predoiu acesta pur şi simplu încă nu a convins-o că el va fi candidatul susţinut de PDL în toamnă, „ba nici el nu prea pare convins”. „Oricum e singura variantă în care mai e vreo şansă să avem pe altcineva preşedinte decât pe Ponta sau Antonescu”.

Cât despre PMP, dacă ajunge să ia scor cât de cât apropiat de PDL „sau lasă impresia de "balama", Udrea va vrea să fie "candidata dreptei". Atenţie: PMP n-are candidat la prezidenţiale acum, nu? Aşa-i că nimeni nu-i suficient de bun, vezi Diaconescu, acum, iar ăia "buni" nu vor, vezi Boc - PMP-istul care nu se desparte de PDL din motive care ţin de primărie? Şi care e personajul cel mai vizibil din PMP? Argumentul va fi exact ăsta, Udrea are cea mai mare vizibilitate din PMP, self-fulfilling prophecy, doamna e tocmai cap de afiş, literally, abia se mai vede cine e în spate, ba chiar ia cele mai multe like-uri pe Facebook dintre toţi PMP-iştii”, a explicat Ana Otilia Nuţu.

Expertul este de părere „NR şi FC vor fi sub linie (sorry) şi orice vot dat în direcţia aia se va redistribui, adică mai mult spre PSD, care va fi clar primul plasat”

„Cu cât "dreapta" va fi mai slabă şi scorurile mai apropiate, cu atât probabilitatea şi motivaţia să cadă de acord pe un candidat unic va fi mai mică. Oricum, nici unul din grupusculele "dreptei" nu va avea maturitatea să cedeze în favoarea cuiva din afară. În cazul ăsta, candidatul "dreptei" va ajunge să fie marioneta pe care o vrea şi o promovează mai mult PSD-ul (ex. prin presa lui Ghiţă Voiculescu). Cel mai probabil, Udrea, care are şansele cele mai mici contra lui Ponta la prezidenţiale, pentru păcatele ei reale, pentru poşete şi pentru că e femeie. Oricum, RTV o cultivă deja, A3 n-o atacă pe dosare sau contracte nelalocul lor, iar ea are suficient orgoliu încât să fie iepurele lui Ponta (presupunând că vechii amici şi parteneri de afaceri nu s-or fi chiar şi înţeles)”, a concluzionat Ana Otilia Nuţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne