Familia Kushner în Beijing: “Investiţi 500.000 USD şi imigraţi” în SUA

Jared Kushner şi sora sa, Nicole Kushner Meyer.
Jared Kushner şi sora sa, Nicole Kushner Meyer. (Patrick McMullan/Getty Images)

Nicole Kushner Meyer, sora lui Jared Kushner, care este consilier senior la Casa Albă şi ginerele preşedintelui Donald Trump, a luat cuvântul la un eveniment organizat sâmbătă în Beijing, făcând reclamă la o proprietate deţinută de Kushner în New Jersey – investiţi în dezvoltare şi intraţi în SUA pe baza unei vize EB-5.

Viza EB-5 oferă imigranţilor o cale de obţinere a green-cardului american - dacă investesc peste 500.000 de dolari într-un proiect care crează locuri de muncă în Statele Unite.

Un anunţ pentru acel eveniment, desfăşurat la un hotel deţinut de lanţul Ritz-Carlton, arăta: “Investiţi 500.000 de dolari şi imigraţi în Statele Unite”.

Viza EB-5 a fost folosită de companiile lui Trump şi ale familiei Kushner. Străinii, în special cetăţeni chinezi bogaţi, au folosit programul EB-5 pentru a ajunge în SUA, iar promisiunea a atras investiţii străine pentru proiectele imobiliare americane.

Incidentul a stârnit deja un scandal pentru preşedintele Trump, care a adoptat o poziţie dură anti-imigraţie şi a promis că va restricţiona în mod sever vizele de muncă. În plus, programul EB-5 a fost criticat de membri ai Congresului, atât democraţi cât şi republicani, datorită lipsei de egalitate în faţa legii. Unii politicieni americani susţin că programul EB-5, în esenţă, vinde cetăţenia americană străinilor cu venituri ridicate.

Sâmbătă, potenţialilor investitori în proiectul Kushner li s-a comunicat că ar trebui să acţioneze rapid datorita posibilelor schimbări politice aduse programului EB-5, care ar putea creşte nivelul minim cerut pentru o investiţie.

Nicole Kushner Meyer a povestit de asemenea mulţimii de participanţi cum bunicul ei a imigrat în SUA şi a început o afacere de la zero.

Mai grav, ea a menţionat noua poziţie ocupată de Jared Kushner la Casa Albă – deşi nu au existat niciun fel de referiri directe la preşedintele Trump.

“În 2008, fratele meu Jared Kushner s-a alăturat companiei familiei în calitate de director general şi, recent, s-a mutat în Washington pentru a se alătura administraţiei”, a declarat ea.

Jared Kushner serveşte în poziţia de consilier senior al preşedintelui. Trump a declarat în diverse ocazii că Jared va conduce sau va juca un rol cheie în multe zone ale politicii, precum afaceri externe sau inovaţii în domeniul afacerilor, deşi numeroşi analişti se întreabă care este expertiza sa.

Evenimentul din Beijing a urmărit să atragă investitori pentru 1 Journal Square, un proiect rezidenţial şi comercial în valoare de 976,4 milioane de dolari care se derulează în New Jersey, SUA. Compania susţine că aproximativ 15% din proiect va fi finanţat prin programul EB-5.

Jared Kushner s-a retras din compania familiei de când i s-a oferit un rol cheie în administraţia preşedintelui Donald Trump.

Avocatul său, Blake Roberts, a precizat că ginerele lui Trump nu este implicat în operarea grupului Kushner şi a renunţat la interesele sale în proiectul Journal Square, vânzându-şi partea unui fond de familie în care el, soţia sa şi copiii săi nu sunt beneficiari. Mişcarea a fost sugerată de Biroul de Etică Guvernamentală.

Evenimentul din Beijing, organizat de agenţia chineză de imigrare Qiaowai, a fost deschis publicului. Câţiva reporteri de la Washington Post şi New York Times au participat la eveniment dar ulterior li s-a cerut să părăsească locaţia.