Figurină Venus de acum 23.000 de ani, descoperită în Franţa

Sculptura, înaltă de patru centimetri, urmează acelaşi canon estetic ca Venus din Lespugue (Haute-Garonne) şi cea din Willendorf (Austria).
Venus descoperită în Franţa
Venus descoperită în Franţa (Inrap)

Un grup de arheologi care lucrează într-un sit arheologic din nordul Franţei (în Renancourt, Amiens) a descoperit în iulie o sculptură a unei Venus datând din paleolitic, prezentată recent în mass-media, potrivit AFP. A fost deja botezată: „Venus din Renancourt”.

Conform datării cu radiocarbon, sculptura realizată în piatră are o vechime de 23.000 de ani, fiind o descoperire de excepţie. În plus, această sculptură de patru centimetri este o figurină de tip steatopygia. Aceste figurine sunt unele dintre cele mai vechi opere din arta preistorică, majoritatea au capete mici, şolduri largi şi picioare care sunt conturate până la un punct. Diverse figurine exagerează abdomenul, şoldurile, sânii sau coapsele, deşi multe nu o fac. În schimb, braţele şi picioarele sunt adesea absente, iar capul este de obicei mic şi fără faţă, cu un canon estetic care aminteşte de Venus de Lespugue (Haute-Garona) şi Willendorf (Austria).

De asemenea, este de menţionat coafura, realizată cu linii fine în formă de grilă, care aminteşte de La Dame de Brassempouy.

Locul în care a fost găsit, un sit arheologic al culturii gravettian, se caracterizează printr-o concentrare de rămăşiţe „perfect conservate”, la patru metri sub pământ. Probabil, acesta a fost un loc de realizare al acestor figurine, deoarece s-au găsit mai multe, dar aceasta este cel mai bine păstrată.

„Până acum, în nordul Franţei existau foarte puţine sit-uri care puteau fi legate de această perioadă”, a declarat Clement Paris, directorul săpăturilor.

O figurină Venus este orice statuetă din Paleoliticul superior reprezentând o femeie

Expresia „Venus” a fost folosită pentru prima dată la mijlocul secolului al XIX-lea de către marchizul de Vibraye, care a descoperit o importantă figurină de fildeş pe care a numit-o Venus impudique în contrast cu Venus Pudica, o clasă de sculpturi greco-romane înfăţişând-o pe Venus care îşi acoperă pubisul gol cu ​​mâna dreaptă şi sânii cu stânga.

Utilizarea numelui este metaforic, deoarece nu există nici o legătură între figurine şi zeiţa romană Venus, deşi au fost interpretate ca reprezentări ale unei zeiţe feminine primordiale.

Semnificaţia şi scopul cultural iniţial al acestor artefacte nu este cunoscut. S-a sugerat frecvent că s-ar putea să fi îndeplinit o funcţie rituală sau simbolică. Există interpretări variate şi speculative cu privire la utilizarea sau sensul lor. Cercetătorii cred că aceste figurine reprezentau fertilitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură