Filipine neagă un acord cu China în legătură cu un recif disputat în Marea Chinei de Sud

Ambarcaţiune filipineză urmărită de nave chineze în Marea Chinei de Sud
Ambarcaţiune filipineză urmărită de nave chineze în Marea Chinei de Sud (YouTube Screenshot)
Redacţia
27.04.2024

Filipine a negat sâmbătă o afirmaţie chineză potrivit căreia cele două ţări ar fi ajuns la un acord în legătură cu o dispută maritimă din ce în ce mai gravă în Marea Chinei de Sud, calificând afirmaţia drept propagandă.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei din Manila a declarat la 18 aprilie că cele două ţări au convenit la începutul acestui an asupra unui "nou model" în gestionarea tensiunilor legate de reciful Second Thomas Shoal, fără a oferi detalii, potrivit Reuters.

Secretarul filipinez al Apărării, Gilberto Teodoro, a declarat sâmbătă că, de la preluarea mandatului de către preşedintele Ferdinand Marcos Jr. în 2022, departamentul sau "nu are cunoştinţă şi nici nu este parte la vreun acord intern cu China". Oficialii Departamentului Apărării nu au vorbit cu niciun oficial chinez de anul trecut, a precizat Teodoro într-o declaraţie.

Beijingul şi Manila s-au confruntat în mod repetat în ultimele luni la reciful scufundat, despre care Filipine afirmă că se află în zona sa economică exclusivă, dar pe care China îl revendică de asemenea.

Filipine a acuzat China că a blocat manevrele navelor sale şi a tras cu tunuri de apă în ele pentru a întrerupe misiunile de aprovizionare a soldaţilor filipinezi staţionaţi pe o navă pe care Manila a eşuat-o în mod deliberat în 1999 pentru a-şi consolida pretenţiile maritime.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, un canal pentru un comerţ naval anual de peste 3 trilioane de dolari. Revendicările sale se suprapun cu cele ale Filipinelor şi ale altor patru naţiuni. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a declarat că revendicările Chinei nu au un temei juridic, decizie pe care Beijingul o respinge.

Teodoro a calificat afirmaţiile Chinei cu privire la un acord bilateral drept "parte a propagandei chineze", adăugând că Filipine nu va încheia niciodată un acord care să compromită revendicările sale pe această cale navigabilă.

"Naraţiunea pe care oficialii chinezi anonimi sau neidentificaţi o propagă este o altă încercare grosolană de a promova o minciună", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor