Firea vrea transport gratuit în Capitală. Primele reacţii: "Să dea şi încălzire gratis la tot poporul"

Proaspăt aleasă primar al Capitalei, Gabriela Firea promite că va găsi soluţia pentru ca transportul public să fie gratuit în Bucureşti. Planul social-democratei a stârnit însă comentarii acide din partea Alinei Gorghiu şi a lui Traian Băsescu.
Gabriela Firea(senator PSD)
Gabriela Firea(senator PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

În urmă cu o zi, primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, şi-a anunţat intenţia de "a găsi soluţia cea mai potrivită pentru ca transportul public să fie gratuit în Bucureşti".

"Vreau ca oamenii să fie mulţumiţi de condiţiile pe care le va oferi transportul în comun, esenţial pentru fluidizarea traficului în Capitală. Modernizarea transportului public este o prioritate pentru mine, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru biciclişti. Voi găsi căile economice cele mai potrivite pentru ca transportul public să fie gratuit, într-un timp rezonabil, tocmai pentru a încuraja cât mai mulţi bucureşteni să îl folosească.

Asta nu înseamnă că personalul RATB care vinde, acum, biletele, va rămâne pe drumuri. Vom găsi soluţii pentru fiecare în parte. Eu vreau să creez locuri de muncă pentru bucureşteni, nu să cresc şomajul. Tot ce am promis în campanie voi face. Vă mulţumesc pentru încredere!", a fost mesajul transmis, în cadrul unui comunicat de presă, de pesedista Gabriela Firea.

După cum era de aşteptat, anunţul proaspăt alesului primar de la PSD a atras critici din partea adversarilor politici. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a atras atenţia că populismul înseamnă, în cele din urmă, şi mai multă sărăcie, în timp ce liderul PMP Traian Băsescu a îndemnat-o pe Firea să dea şi încălzire gratuită la tot poporul.

Alina Gorghiu: "Duhul sfânt al PSD lucrează zilele acestea la foc automat"

"Ne-am obişnuit ca PSD să facă minuni. Capacităţile magice ale reprezentanţilor PSD se manifestă, de obicei - pură întâmplare - în preajma unor sărbători laice, cum ar fi alegerile. Mai ales atunci, PSD transformă apa în bere şi aerul în mici. Minunile nu se opresc aici. Duhul sfânt al PSD lucrează zilele acestea la foc automat. Proaspătul primar al Capitalei şi şeful acestuia de partid au decretat ca locuitorii Capitalei să nu mai plătească transportul public de suprafaţă.

Până la urmă, nu ne dorim toţi să nu plătim nimic, totul să fie gratis? Ce poate fi mai frumos decât să foloseşti un serviciu public fără să plăteşti? Cine s-ar putea opune unei astfel de idei, atât de generoase, la care nu s-a gândit nimeni în Europa până acum? Cu toate riscurile, PNL va vota împotriva acestei iniţiative, dintr-un motiv foarte simplu: minunile nu durează mult, iar în cazul de faţă, efectele sunt nocive pentru toţi bucureştenii.

Această gratuitate va fi plătită, până când se va constata de către toţi, falimentul RATB: şi de către cei care merg cu autobuzul sau tramvaiul, şi de către şoferi, pietoni ori biciclişti pentru că toţi plătim impozite şi pentru că serviciile publice nu pot fi gratuite, într-o economie funcţională. Aşa stau lucrurile, atunci când nu te închini la statuia lui Lenin şi nu crezi în biblia lui Marx. Pomana domnului Dragnea şi a doamnei Firea înseamnă, de fapt, autobuze şi tramvaie proaste în continuare, înghesuială şi mai mare, servicii de şi mai slabă calitate şi anularea oricărei perspective de modernizare a transportului în comun.

Este evident că gratuitatea transportului în comun nu va duce nici la o aerisire a traficului - un alt argument şubred al PSD. Nu e nevoie de prea multă logică pentru a înţelege că oamenii care merg cu maşina nu o fac pentru că este mai ieftină benzina decât o călătorie RATB. Şi ei, şi ceilalţi au nevoie de transport public de calitate, de autobuze şi tramvaie moderne, neaglomerate şi care să vină repede şi la timp în staţii. Aşa este peste tot în lumea civilizată, aşa se pot oferi condiţii decente de transport şi trafic.

Ştiu că nu vom fi foarte populari cu o astfel de poziţie, dar cred că e nevoie să ne opunem populismului, cu toate riscurile. Populismul înseamnă, în cele din urmă, şi mai multă sărăcie, iar un partid de dreapta trebuie să aibă curaj să facă ceea ce trebuie, nu ceea ce e convenabil.

Desigur că vom fi admonestaţi de către "apostolii" PSD care şi-au propus, de fapt, să transforme bugetele publice ale primăriilor în propriul buget de campanie. Se vor erija în apărătorii celor amărâţi, vor acuza PNL că nu vrea binele ţării şi că nu îmbrăţişăm modelul Venezuela, pe care ni-l propun. Şi acolo conducătorii de stânga au făcut multe minuni. Până când într-o bună zi, toate gratuităţile s-au epuizat, iar Guvernul nu mai poate plăti nici măcar tipărirea de bani. Suntem, evident, departe de o astfel de situaţie şi probabil nu vom merge până acolo, dar întotdeauna există un prim pas către prăpastie."

Traian Băsescu: "Este o soluţie iraţională

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că propunerea Gabrielei Firea de a asigura gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun pentru toate categoriile de persoane este "iraţională".

Liderul PMP a explicat miercuri, într-o emisiune la România TV, că, fiind nevoită să acopere toate cheltuielile de funcţionare ale RATB, Primăria Capitalei ar rămâne fără bani de investiţii.

"Este o soluţie iraţională. RATB consumă cam 1.500 de milioane de lei pe an. Cu ce mai faci alte investiţii necesare prin capitală? Păi, să dea şi încălzire gratis la tot poporul şi am rezolvat problema. (...) Poate se mai gândeşte", a subliniat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Gabriela Firea insistă

Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a reafirmat joi că va demonstra, printr-un plan concret, că pot exista şi gratuitate şi autobuze mai multe în trafic şi modernizate.

"În primul rând, nu voi intra în nicio polemică cu niciun reprezentant al unei formaţiuni politice. (...) Voi comunica doar probleme administrative. Dacă cineva nu are încredere în proiectele mele, este dreptul lui să aibă dubii. Eu mă adresez direct bucureştenilor şi îi asigur că, atunci când am anunţat că voi găsi cele mai bune şi corecte măsuri economice, pentru ca transportul public în Bucureşti să fie gratuit, însoţit de dezvoltarea şi modernizarea reţelei de transport public înseamnă că am găsit şi soluţii. Este posiblitatea domniilor lor să voteze sau nu în Consiliul General ceea ce eu propun.

Dar, atâta vreme cât voi veni cu un plan concret prin care voi demonstra că poate să existe şi gratuitate, dar şi autobuze mai multe în trafic şi să fie şi curate şi modernizate şi să vină la o oră corespunzătoare, astfel încât orice călător să-i poată să-şi facă un plan de călătorie, să poată ajunge acolo unde are nevoie, aceste dubii sunt oarecum de înţeles dar doar din punct de vedere politic, dar din punct de vedere administrativ voi demonstra că eu am avut dreptate", a declarat Gabriela Firea, potrivit Agerpres.