Cristian Bodea: M-am săturat să ne dicteze de la Cotroceni. PNL trebuie să se rupă de Iohannis

PNL trebuie să iasă de sub papucul preşedintelui Klaus Iohannis pentru ca această strategie s-a dovedit a fi perdantă, este de părere Cristian Bodea.
Cristian Bodea
Cristian Bodea (Epoch Times România)

PNL a primit o lecţie dureroasă. Preşedintele Klaus Iohannis - care a coordonat şi şi-a impus deciziile în cadrul Partidului - nu este capabil să îi tragă în sus pe liberali, astfel că cel mai bine ar fi ca liberalii să se delimiteze de el şi să înceapă să îşi ia propriile decizii, a declarat luni, la postul B1 TV, senatorul Cristian Bodea, care le cere colegilor săi să se delimiteze de şeful statului.

"Nu ştiu exact cine ce a decis în partid asta, eu am observat că partidul e coordonat de la Cotroceni. Deci eu nu aş da vina pe Blaga şi pe Alina, cât aş putea da vina pe Biroul Permanent care a acceptat subordonare, pe toţi cei 100 naiba ştie câţi de vicepreşedinţi avem, ca şi ei au fost acolo şi au aplaudat ordinele de sus. Că nouă asta ni se spune. Eu de aia am o problemă cu Iohannis. Vreau să mă delimitez, vreau ca partidul ăsta să gândească singur, să aibă personalitate, să nu dicteze Iohannis cine e candidat la Primăria Bucureşti, cum a făcut cu Buşoi şi alte chestii de genul ăsta. S-au întâmplat multe de când e preşedinte.

Ştiţi prea bine că PNL era "Partidul meu", ca ş "Guvernul meu", ca şi ce vrea el şi asta se dicta în partid. Asta vreau, vreau să ne rupem. Uite, am căpătat o lecţie că Iohannis nu ne aduce 50%, Iohannis nu ne face Guvern, Iohannis nu ne face primar. Hai să gândim noi, să ne facem noi primar şi Guvern, nu mai stăm după pentru că Iohannis stă şi doarme. Adică ori stă şi ne trage şi atunci stăm linişti şi fumăm noi, ori se duce el şi fumează şi lucrăm noi, dar haideţi să ne hotărâm. Ori eu vreau un partid cu personalitate nu vreau să mă tragă pe mine Iohannis. Cer delimitarea, m-am săturat să ne dicteze de la Cotroceni nişte oameni care habar nu au ce înseamnă politica reală.

Noi la Bihor am luat 70% la Oradea, 50 şi ceva la sută probabil luăm la judeţ. Dar ăştia iau 10%, ăştia sunt capabili să conducă partidul? Să plece toţi cei care au fost implicaţi în asta. Noi (PNL - n.r.) la Bucureşti nu am fost în spatele PSD, noi suntem la genunchii PSD, ori asta nu mai înseamnă că eşti partid mare, nu mai înseamnă că eşti capabil să faci o strategie serioasă şi să te baţi cot la cot cu adversarul principal. Tu ai devenit partidul al treilea în Capitală unde ai voturi cât la preşedintele României. Ce înseamnă asta? Faliment, decizii proaste!", a declarat Cristian Bodea.

Întrebat dacă a primit vreun ordin direct de la Cotroceni, senatorul PNL a explicat că li s-a dictat că trebuie să îi ia apărarea lui Iohannis indiferent de situaţie.

"În primul rând că eu vin de la Oradea, din Bihor, şi noi acolo am avut scoruri mari tot timpul, în timp ce în ţară liberalii erau varză. Dar noi suntem conduşi de către unii de la Bucureşti. Eu nu sunt supărat, vreau un partid care să nu se scufunde sub 20% la parlamentare. Eu sunt printre comunicatorii partidului, sau mai eram, nu ştiu cât voi mai fi. Ce credeţi că ni se transmite în permanenţă? Iohannis este bun, PNL este ocupat să îl laude pe Iohannis şi să îl apere nu să transmit ce vrea PNL, asta era directiva: salvaţi-l pe Iohannis, apăraţi-l pe Iohannis. El, în loc să dea o explicaţie clară despre ce probleme are, trebuia să iasă PNL să îşi asume şi să ia bobârnacele. Ori Iohannis candidează la toamnă sau eu şi colegii mei, PNL?", a comentat Cristian Bodea.

Întrebat dacă nu şi mai găseşte locul în partid, senatorul PNL a replicat:

"Păi ce, să plec eu şi să rămână aia care au ratat? Nu! Trebuie un congres, trebuie finalizată total în acest moment, într-o lună două pentru congres fuziunea, stabilit şi găsit oameni noi şi gata cu poveştile. Nu plecăm noi care suntem nemulţumişi şi rămân ăia care au dat rezultate nasoale. Să plece ăia care au ratat la Bucureşti, totti. Nu să plec eu. Eu am muncit şi am scoruri mari la Bihor, ca şi cei de la Cluj sau la Arad sau în alte judeţe. Să plece care se cred şefi din oficiu pentru ca ei sunt din Bucureşti."

Cât despre ipoteza ca oamenii să fi votat pentru anumiţi oameni şi nu pentru partidul din care fac parte, Cristian Bodea a susţinut această idee.

"La Bucureşti ne-am găsit tot felul de oameni ciudaţi. S-a votat Boc, s-a votat Bolojan, e normal să se voteze primarul. Nu e normal ca oamenii să voteze primarul? Altfel votau ce zicea Iohannis. De aia nu a trecut Buşoi la Bucureşti. Pentru că bucureştenii nu îl voiau pe Buşoi, Îi dureau în cot de ce vrea PNL sau Iohannis", a explicat liberalul.

Întrebat dacă pe candidaţii la sectoarele Capitalei i-a tras în jos partidul, Cristian Bodea a remarcat: "E tras în jos partidul prin strategia tâmpită cu Buşoi şi ce a urmat după aia pe Iohannis ne face oameni şi doi nu au ştiut nici să comunice pentru că, pe Bucureşti, se comunică poezii. Ei nu vorbesc pe limba oamenilor, ei au nişte texte cu justiţia. Omul vrea să ştie altceva. La noi întotdeauna PNL a fost varză la Bucureşti pentru că sunt nişte poeţi."

Solicitat să dea un nume pe care l-ar fi considerat câştigător la alegerile pentru Primăria Capitalei, senatorul PNL a afirmat că "nu pot să vă dau nume pentru că nu se cultivă nume şi nu se cultivă oameni capabili (în PNL - n.r.), se cultivă doar lingăi'. Aia e problema."

"Candidaţii ăştia (din Capitală) au fost inventaţi peste noapte, nu au substanţă. Nu au nimic în cap să se fi luptat de la egal la egal şi nu se adaptează la strategia de comunicare pentru electorat. Noi comunicăm aşa că pentru televizor de multe ori, nu vorbim pentru electorat. Ştiţi cum s-au dus bucureştenii la vot? Mi-au spus foarte mulţi: m-am dus să votez cu orice partid, numai cu Predoiu nu. Nevasta a votat cu Nicuşor Dan, el a votat cu PMP sau cu ce a vrut, că nu putea să voteze cu Firea că nu suportă PSD, dar a votat cu oricine numai ca să arate că PNL şi-a bătut joc de ei. A fost vot împotrivă.

Dacă nu erau orgolii, se putea face o alianţă ca să nu iasă PSD şi nici PNL să nu fie lovit, asta spuneau sondajele. Nu ştiu ce sondaj au avut. Şi dacă spuneau sondajele asta, puteau să meargă pe o alianţă totală de drepta pe Bucureşti, să meargă cu Nicuşor Dan, important era să câştige şi câştiga şi PNL jumătate, chiar dacă jumătate era imaginea lui Nicuşor Dan. Asta era o posibilă strategie, dar nu s-au gândit, s-au gândit că-I face Iohannis", a mai precizat Cristian Bodea.