FMI discută cu Guvernul motivele eşecului privatizării CFR Marfă

(photos.com)
Epoch Times România
26.10.2013

Delegaţia FMI la Bucureşti şi Guvernul vor analiza motivele eşecului privatizării CFR. Surse oficiale au declarat vineri agenţiei Mediafax că pe agenda discuţiilor între reprezentanţii FMI, premierul Ponta şi o parte dintre miniştri s-a aflat şi procedura de privatizare a CFR Marfă.

"S-a convenit cu acest prilej ca procedura de privatizare să fie reanalizată, în vederea identificării acelor prevederi care au împiedicat finalizarea cu succes a procesului. Vor fi analizate toate aspectele tehnice", au arătat sursele.

Un termen pentru încheierea procesului de vânzare urmează a fi stabilit ulterior deşi marţi, Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu a declarat că noul calendar al privatizării va fi discutat cu FMI şi CE urmând ca în şedinţa de vineri a Guvernului să fie prezentat graficul agreat cu oficialii europeni.

De asemenea, FMI şi Guvernul vor analiza oportunitatea schimbării procedurii de licitaţie sau a condiţiilor de privatizare, urmând să se stabilească cum vor proceda autorităţile române.

Deşi au circulat informaţii conform cărora, având în vedere faptul că CFR Marfă a ieşit în luna iulie pe profit, ar fi posibil ca societatea de transporturi să rămână la stat, săptămâna trecută, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să demareze procedurile pentru o nouă privatizare a companiei, proces care să fie încheiat până în vara anului viitor.

Privatizarea CFR Marfă a fost declarată oficial un eşec pe 14 octombrie, dată la care statul ar fi trebuit să încaseze de la Gruia Stoica contravaloarea acţiunilor CFR. Plata nu a fost făcută, motivele invocate constând în lipsa avizului Consiliului Concurenţei şi faptul că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului.

Guvernul a încercat să privatizeze CFR printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

A fost cea a doua încercare de privatizare a CFR Marfă după ce, la prima încercare, toate ofertele au fost respinse pentru că erau incomplete, potrivit ministrului Transporturilor.

Licitaţia a fost puternic contestată de participanţi, care au acuzat Ministerul Transporturilor că a lucrat într-o manieră netransparentă, că a făcut schimbări "în timpul jocului", ştergând peste noapte datoriile CFR, introducând garanţii suplimentare etc. şi că lucrurile au fost manipulate de o asemenea manieră încât în cursa pentru CFR Marfă să rămână numai GFR, ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat.

După ce OmniTrax a fost descalificată şi Asocierea SC Transferoviar Grup SA & Donau Finantz GMBH s-a retras, GFR a fost declarat câştigătorul licitaţiei nemaiavând oricum niciun competitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor