Fondul Monetar Internaţional dezminte instabilitatea Deutsche Bank

Oficialii Fondului Monetar Internaţional au încercat să minimalizeze riscul unei crize iminente a Deutsche Bank, miercuri 5 octombrie, şi şi-au exprimat încrederea că autorităţile germane şi europene încercă să asigure stabilitatea acesteia.
(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)

Peter Dattels, director adjunct la Departamentul de Pieţe de Capital al FMI, a declarat că Deutsche Bank era de importanţă sistemică şi avea nevoie să-şi revizuiască modelul de afaceri învechit, care i-a lăsat o marjă de profit prea mică într-o eră a dobânzilor foarte scăzute şi a ratelor negative.

Comentariile lui Dattels au fost făcute pe fondul lansării de către FMI a unui nou raport global de stabilitate financiară care avertizează că băncile europene au nevoie de „o acţiune urgentă şi cuprinzătoare” pentru a putea adresa problema creditelor neperformante moştenite şi modelelor de business ineficiente, care nu le vor permite să câştige suficiente profituri pentru a rămâne viabile şi a sprijini creşterea economică.

Preţul acţiunilor lui Deutsche Bank a început să crească în ultimele câteva zile, pe fondul rapoartelor că ar putea fi în măsură să negocieze cu SUA o amendă mai mică şi pe baza declaraţiilor de susţinere venite din partea clienţilor şi băncilor rivale.

Printre cei prezenţi la întâlnirile din Washington, care includ şi pe cele găzduite de grupul comercial bancar Institute of Internaţional Finance va fi şi directorul executiv al Deutsche Bank, John Cryan, şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble.

Nu se ştie dacă Schaeuble are în vedere să vorbească cu autorităţile de reglementare din SUA sau cu Departamentul de Trezorerie al SUA în legătură cu această chestiune.

Jacob Funk Kierkegaard, un analist cu experienţă de la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, a declarat că ar fi „politic riscant” pentru Schaeuble să încerce să intervină în favoarea Germaniei în perioada premergătoare alegerilor din Germania în 2017.

„Lor le-ar conveni de asemenea ca această situaţie să dispară pur şi simplu, dar ca ei să obţină în mod prioritar cheltuirea capitalului politic mi se pare foarte puţin probabil”, a spus Kierkegaard.

Dattels a declarat că, în cadrul reuniunilor, mesajul oficialilor FMI cu privire la bănci este acela că: epoca ratelor scăzute ale dobânzii şi a celor negative „ar putea dura o lungă, lungă, perioadă de timp”, iar băncile europene trebuie să se adapteze la acest lucru.

„Ineficienţele nu mai pot fi tolerate”, a afirmat el. „Nu mai putem aştepta o recuperare ciclică, aşa că hai să muncim din greu acum, şi să aducem sistemul într-o poziţie din care să poată continua să sprijine redresarea economică prin împrumuturi şi să-şi menţină flexibilitatea”.

Băncile europene sunt încă sufocate de datorii neperformante în valoare de aproximativ 900 de miliarde de euro (1,01 trilioane de dolari) rămase din ultima criză financiară, a declarat Dattels, adăugând că multe bănci au prea multe sucursale care colectează prea puţine depozite, cu costuri mult mai mari decât cele ale rivalelor lor din Statele Unite. Chiar dacă o revenire ciclică ar începe în Europa, profiturile ar fi prea mici pentru multe bănci ca să-şi recapete bunăstarea şi să-şi rezolve problema activelor.

Raportul de stabilitate al FMI a recomandat ca autorităţile de reglementare şi factorii de decizie europeni să consolideze regimurile de insolvenţă, pentru a permite băncilor să blocheze mai rapid accesul la creditele neperformante moştenite, în timp ce băncile mai slabe trebuie să fie integrate în cele mai puternice, iar costurile să fie reduse.

Adoptarea acestor măsuri, împreună cu schimbările de reglementare care să sporească încrederea, fără o creştere masivă a cerinţelor de capital, ar putea stimula profitabilitatea băncilor europene cu 40 de miliarde de dolari anual. Combinate cu o recuperare ciclică, acestea ar putea spori ponderea băncilor europene considerate "sănătoase", la 72% faţă de 17% anul trecut, a arătat raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie