Fosile australiene vechi de aproape 3,5 miliarde de ani

Roci din regiunea Pilbara, vestul Australiei.
Roci din regiunea Pilbara, vestul Australiei. (pixabay.com)

Unele dintre rocile din regiunea Pilbara, vestul Australiei, conţin cele mai vechi urme cunoscute ale vieţii pe Pământ, datând de acum 3,49 miliarde de ani.

Aceste descoperiri ar putea fi utile în căutarea unor semne de viaţă pe alte planete, cum ar fi Marte.

O echipă de cercetare din SUA a descoperit modele şi texturi în zigzag pe gresiile din Pilbara, acestea fiind numite structuri sedimentare produse de microbi (MISS). Se crede că ele au fost create de o comunitate variată de bacterii între 3,8 şi 2,5 miliarde de ani în urmă, în timpul erei arhaice.

Pilbara a fost odată o câmpie nisipoasă de coastă, din acest nisip formându-se roci cu ajutorul microbilor proveniţi din comunităţi microbiene. În prezent, astfel de comunităţi microbiene încă există şi conţin cianobacterii fotosintetice alături de alte bacterii ce folosesc oxigenul produs astfel.

Cercetătorii au studiat raportul a doi izotopi de carbon din gresie şi au constatat că se potrivesc cu cei ai carbonului organic, confirmând că acesta fost probabil produs de organisme vii.

Deşi sunt cunoscute roci chiar mai vechi pe Pământ, cele de la Pilbara prezintă o mai mare importanţă.

"Acestea sunt cele mai bine conservate roci sedimentare pe care le cunoaştem, cele care ar fi putut cel mai bine conserva structuri şi substanţe chimice foarte mici, furnizând astfel dovezi despre viaţă", a declarat coautorul studiului, Maud Walsh de la Universitatea de Stat din Louisiana, în conformitate cu Sydney Morning Herald.

Rezultatele au fost prezentate la reuniunea anuală a Geological Society of America, în noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură