Fost şef de district silvic acuză: Bani din infracţiuni silvice, pompaţi în campaniile PSD şi PNL. S-au defrişat munţi întregi!

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

După ce a participat, timp de ani de zile, într-o schemă complexă de infracţiuni silvice (despăduriri, furt şi vânzare de masă lemnoasă, şpăgi, fals în acte, sprijin financiar ilegal acordat partidelor în campaniile electorale), Călin Bâlc, fost şef de district silvic, din cadrul Ocolului Silvic Gilău, Direcţia Silvică Cluj, s-a autodenunţat în iarna anului 2013 la DNA Cluj, împreună cu mai mulţi colegi, relatează neuerweg.ro, care publică un interviu acordat recent de Bâlc.

Fostul şef de district silvic a denunţat practica finanţării campaniilor electorale (PDL, PSD, PNL) cu sume mari de bani proveniţi din tăieri ilegale de păduri.

"Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct! (În zona Măguri-Răcătău) s-au defrişat munţi întregi!", a declarat Bâlc, în interviul acordat neurweg.ro, interviu în care a explicat cum parte din banii plătiţi în campania din anul 2012 au fost obţinuţi din vânzări de lemn tăiat ilegal către firma Holzindustrie Schweighofer.

"Cei care cereau să sprijinim campaniile (electorale) erau directorii Direcţiei Silvice. Trebuia înainte de alegeri… Eram chemaţi personal la o locaţie, la o cafea, un suc şi ni se spunea: Trebuie să sprijini partidul respectiv. Cum făceam asta: Dădeam lemn de lucru la oamenii din sat (Măguri-Răcătău) şi cu asta îi motivam să meargă la vot. Dădeam la fiecare familie 20-30 de metri cub (mc). Lemnul dat locuitorilor era din pădurile statului, administrate de RNP. Asta înmulţit cu aprox. 200 de familii, vă daţi seama ce cantităţi se adunau… Ştiu că asta se practica în fiecare campanie electorală, din 2004 încoace; se făcea în toate zonele de munte de acolo.

Care-i explicaţia: Directorii de Direcţie silvică sînt promovaţi politic. În fiecare campanie partidele politice îşi promovează directorii ca să poată avea acces la „resursă.", a declarat Bâlc.

"În 2012 mi-a ajuns. Superiorii mi-au cerut 100.000 de Euro. (...) Am dat acei bani dar ei îmi cereau tot mai mult. Am stat de vorbă cu politruci grei, de la PNL şi PSD. Banii îi aveam cash. Lucrând ani şi ani în silvicultură, aveam bani. Acuma sînt şofer de camion şi îmi plătesc păcatetele, cum ar veni. Am dat banii superiorului şi unui politician (PNL). Am dat mai mulţi decât cei 100.000. Am dat bani şi la PSD. Apoi au cerut bani şi de la colegii mei, tot sume din astea. 250.000 EUR. Colegul acela a murit; a făcut infarct, dar nu din cauza mafiei lemnului.", a mai relatat pădurarul.

În urma autodenunţului lui Bâlc şi a colegilor săi, directorul DS Cluj Traian Mariş a fost arestat şi condamnat, cu suspendare. Ulteior, Mariş a fost reangajat, în timp ce Bâlc şi tatăl său, cât şi colegii acestuia au fost supuşi unui şir întreg de acte de răzbunare, inclusiv controale cu dedicaţie din partea Ministerului Mediului, iniţiate de către cei denunţaţi. Din acest motiv, Bâlc s-a văzut nevoit să părăsească România, stabilindu-se în Germania.

Interviul în care Călin Bâlc vorbeşte despre implicarea Schweighofer în tăieri legale, cum se cumpăra lemn cu acte false şi cum parte din banii primiţi de la Schweighofer au ajuns în campania electorală a PSD şi PNL poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.