Fostul ministru Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, "NIRO" şi "Pinalti" arestaţi pentru 30 de zile

Gheorghe Ştefan
Gheorghe Ştefan (Epoch Times România)

Magistraţii Înaltei Curţi (ÎCCJ) au dispus marţi noaptea arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a fostului ministru al Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, a afaceriştilor Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea şi Nicolae Dumitru, zis "NIRO" precum şi a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan "Pinalti", în dosarul licenţelor Microsoft.

Cei doi oameni de afaceri şi primarul din Piatra Neamţ sunt în arestul poliţiei Capitalei, în timp ce Gabriel Sandu nu s-a predat, aşa că poliţiştii de la urmăriri au plecat în căutarea lui. După patru ore, fostul ministru a ajuns în custodia Poliţiei, relatează postul B1 TV.

În referatul ce a însoţit propunerea de arestare preventivă a celor patru, procurorii DNA au dezvăluit un adevărat grup infracţional ce a fost constituit pentru a influenţa semnarea contractului pentru achiziţia de către Guvern a licenţelor Microsoft.

Astfel, potrivit procurorilor anticorupţie, omul de afaceri Dorin Cocoş a pretins în cadrul procedurii de achiziţie a licenţelor IT, pentru a asigura unui grup de firme atribuirea contractului, foloase necuvenite de 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu.

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani iar Gabriel Sandu, de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, este acuzat de luare de mită şi spălare de bani. Banii primiţi cu titlul de mită - 1.800.000 de euro, erau pentru a trece cu vederea deficienţele din contract şi pentru a aproba plăţi aferente unui act adiţional, mai informează sursa citată. Pe lângă cei aproape 2.000.000 de euro, Sandu ar mai fi primit alţi 2.700.000 de euro în 2009, pentru a se asigura că contractul va fi încheiat în continuare cu toate actele adiţionale. Banii erau viraţi unui off shore deschis în 2009 în Elveţia. Din referatul procurorilor reiese că fostul ministru a fost interceptat în mai multe rânduri.

"Pinalti" este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Influentul primar al municipiului Piatra Neamţ şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi a unor persoane din Guvern şi din 2 ministere.

Dorin Cocoş este acuzat de spălare de bani şi complicitate la trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, Cocoş ar fi cel care a stabilit cum urma sa se împartă mita:

„Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan (primarul oraşului Piatra Neamţ) circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit Gabriel Sandu (n.r. - fost ministru al Comunicaţiilor). Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore”, a declarat un martor DNA.

Celebrul NIRO, patronul firmelor cu acelaşi nume, este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procurorii DNA au mai cerut avize pentru urmărirea penală în acest dosar a încă 8 foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.