Franţa a adoptat legea care interzice supermarketurilor să arunce produsele alimentare

Băncile de alimente şi alte organizaţii de caritate sărbătoresc legea votată de Franţa, săptămâna trecută, care obligă marile magazine să doneze alimentele nevândute şi le împiedică să lase alimentele să se strice. Totul pentru a-i descuraja pe cei care îşi caută hrana în coşul de gunoi.
Mâncare aruncată
Mâncare aruncată (Google.com)

În lume sunt aruncate circa 1.300 de kilograme de alimente pe zi. Aceasta este o cifră reală, comunicată de câte FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură), care estimează, de asemenea, că în prezent cantitatea de alimente produsă la nivel global ar trebui să fie suficientă pentru a hrăni 900 de milioane de oameni.

Motivele pentru această risipă teribilă de alimente sunt multe şi toate au de a face cu sistemul de tip consumerist în care trăim.

Alimentele sunt produse în cantităţi mai mari decât ar putea fi consumate, iar surplusul este aruncat la gunoi în loc să fie donat cât încă mai este comestibil. Motivul? Firmele şi lanţurile de supermarketuri au decis să aibă grijă de interesele lor, nu să ajute persoanele care nu au ce mânca.

În Franţa, legea care are ca scop să prevină această situaţie a fost aprobată în unanimitate de către legiuitori, în data de 3 februarie 2016.

Actul normativ, care este o modificare a Legii cu privire la tranziţia energetică şi se afla în dezbatere în camerele legislative încă din luna mai 2015, prevede că, începând cu 1 iulie 2016, supermarketurile cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi nu pot arunca alimentele perisabile, nici în stare bună şi nici expirate, deoarece acestea trebuie donate cât încă mai sunt bune pentru consum.

Astfel, persoanele nevoiaşe vor beneficia de alimente care, altfel, ar ajunge la gunoi.

Unele lanţuri de supermarketuri din lume, nu numai că aruncă mâncarea, dar o şi stropesc cu clor sau o plasează în depozite inaccesibile, pentru ca persoanele care caută mâncare prin gunoaie să nu o poată accesa fără a plăti.

Această situaţie este teribilă din toate punctele de vedere, mai ales atunci când se ia în considerare faptul că, potrivit calculelor efectuate de către ONU, în lume există aproximativ un miliard de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei extreme, adică, acelaşi număr de persoane s-ar putea hrăni cu resturile de mâncare care provin din case, restaurante şi supermarketuri, dacă aceasta nu ar fi eliminate pur şi simplu.

Vestea bună este că, din fericire, există mai multe iniţiative în lume, cum ar fi această nouă lege franceză, care au ca obiectiv în primul rând ca alimentele să nu fie irosite şi în al doilea rând să nu mai existe persoane flămânde.

În Brazilia, de exemplu, iniţiativa "Satisfeito" propune ca mâncarea din farfurii să fie redusă cu o treime faţă de o porţie normală, donând restul celor nevoiaşi.

Fiecare persoană care decide să mănânce o asfel de porţie mai mică de mâncare, ştie că, de fapt, nu are nevoie de o cantitate atât de abundentă pentru a se sătura şi va coopera în acest fel cu cantinele care oferă ajutor persoanelor sărace.

Situaţia iniţiativelor legislative din România

Iniţiative similare au apărut şi în ţara noastră încă de anul trecut, când doi parlamentari români au propus legi referitoare la combaterea risipei alimentare.

Una dintre iniţiative îi aparţine senatorului UNPR Marian Vasiliev şi conţine doar trei prevederi, referitoare la interzicerea aruncării, obligativitatea încheierii unui contract cu un ONG pentru preluarea alimentelor şi sancţiunile financiare. Propunerea a trecut de Senat, deşi a primit un aviz negativ din partea comisiei de specialitate, şi aşteaptă acum decizia finală din partea Camerei Deputaţilor.

„În urmă cu trei luni, Senatul Romaniei a adoptat, după îndelungi dezbateri, "Legea privind combaterea risipei alimentare". Proiectul de lege este acum în dezbatere la Camera Deputatilor. După modelul francez, am propus interzicerea aruncării alimentelor de către hypermarket-uri. În condiţiile în care mii de copii adorm flămânzi, mii de persoane în vârstă nu îşi permit anumite alimente pentru că sunt scumpe, zeci de mii de animale supravieţuiesc înfometate, cetăţenii şi hypermarket-urile aruncă mâncarea la gunoi sau o duc la firme specializate pentru ardere sau neutralizare!!!! România aruncă la gunoi (...) tone de alimente în fiecare an!!! Este inuman!!! Fac apel la toţi colegii deputaţi să voteze această lege. Fac apel la jurnalişti, la toţi cetăţenii, să susţină, prin orice mijloace, campania împotriva aruncării alimentelor. Prin adoptarea acestei legi vom face un prim pas. Vă mulţumesc tuturor!”, scrie senatorul Marian Vasiliev într-un mesaj postat vineri pe pagina sa de facebook.

Cealaltă propunere îi aparţine deputatului PNL Florin Alexe şi este ceva mai amplă. Pe lângă interdicţia de a distruge produsele care urmează să expire, textul prevede şi mai multe opţiuni de revalorificare pe care le-ar putea avea retailerii: să doneze alimentele încă bune pentru consum uman unor fundaţii sau asociaţii umanitare, să le direcţioneze pe cele care nu mai pot fi folosite de oameni spre consumul de către animale, iar pe cele care nu mai pot fi consumate de oameni sau animale – către staţiile de biogaz sau către sectorul agricol, pentru a fi transformate în compost. Această propunere a fost însă respinsă de Senat.

Devenind conştienţi de posibilitatea de a coopera cu aceste iniţiative, putem împreună, cu generozitate şi solidaritate, să reuşim să facem în aşa fel încât toate produsele alimentare care se aruncă să ajungă în mâinile celor care au nevoie de ele. Împreună putem pune capăt foametei în lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne