Franţa vrea ca în şase luni să găsească soluţii pentru ocolirea sancţiunilor americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire.
Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire. (Sean Gallup/Getty Images)

Franţa intenţionează să propună soluţii pentru ocolirea anumitor sancţiuni americane aplicate Rusiei, care blochează unele investiţii franceze în Rusia, pentru a concretiza apropierea economică susţinută de preşedintele Emmanuel Macron, potrivit postului Sharjah24.

Aflat în vizită la Moscova, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a condamnat sancţiunile extrateritoriale americane, care împiedică, printre altele, băncile franceze cu afaceri în Statele Unite să finanţeze proiecte în Rusia sau proiecte franco-ruse.

"Avem şase luni pentru a găsi soluţii acceptabile, (...) soluţii inovatoare" şi care să respecte legislaţia internaţională, a declarat Le Maire, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Maxim Oreşkin.

Acesta a promis că avansurile în acest dosar vor fi discutate cu ministrul rus în cadrul Forumului economic de la Davos, în ianuarie, şi că va reveni în Rusia în următoarele şase luni.

"Trebuie să legăm Rusia de Europa, iar Franţa este ţara europeană care va mijloci acest lucru", a adăugat Le Maire.

"Preşedintele Macron a ales în mod strategic Rusia, vrem ca acest lucru să fie tradus în plan economic", a adăugat el, regretând că pentru moment "ne împiedicăm la fiecare proiect ambiţios de chestiunea finanţării" din cauza sancţiunilor americane.

Le Maire a exclus folosirea platformei de barter Instex, dezvoltată de europeni pentru a ocoli sancţiunile americane impuse Iranului prin evitarea folosirii dolarului american pentru a facilita schimburile.