Funcţionarii publici, revoltaţi de legea salarizării unitare: "Nu au făcut altceva decât să-şi mărească dumnealor salariile!"

Prezentată în termeni elogioşi de Olguţa Vasilescu, legea salarizării bugetare îi nemulţumeşte pe funcţionarii din administraţia publică, aceştia acuzând că de majorări semnificative vor beneficia doar aleşii şi primarii.
Miting al funcţionarilor publici, 11 mai 2015, Piaţa Victoriei
Miting al funcţionarilor publici, 11 mai 2015, Piaţa Victoriei (Eugen Horoiu/Epoch Times Romania)

Cu doar trei zile în urmă, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, se declara convinsă că legea salarizării unitare va fi "FOARTE apreciată de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi timp de 25 de ani". Ei bine, s-a înşelat! Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică critică proiectul, susţinând că acesta aduce majorări semnificative doar pentru aleşi şi primari, nu şi pentru funcţionarii de rang mediu, şi acuză o rea-voinţă faţă de Administraţia Locală.

În aceste condiţii, sindicaliştii iau în calcul posibile proteste la nivel naţional, poate chiar blocarea instituţiilor de colectare a banilor din taxe şi impozite, ceea ce ar da o lovitură grea bugetului care trebuie sa suporte numeroasele promisiuni populiste ale PSD.

"Întotdeauna au omis să pună la dispoziţie tot ce înseamnă grile de salarizare în Administraţia Locală. E clar o rea-voinţă faţă de Administraţia Locală. Am primit numeroase telefoane din teritoriu, de la oamenii pe care îi reprezentăm, să facem ceva. După ce ne vom întâlni şi ne vom consulta, probabil vom declanşa acţiuni de amploare de protest la nivel naţional, iar cei de la Taxe şi Impozite iau în considerare blocarea instituţiilor de colectare a banilor din taxe şi impozite. Nu au făcut altceva decât să-şi mărească dumnealor salariile, senatori, deputaţi, primarii şi viceprimarii. De când au scos această lege, nu au făcut altceva decât să distrugă tot ce înseamnă salarizare unitară. Noi încercăm să purtăm discuţii acum cu toate federaţiile sindicale de profil, cu toţi liderii sindicali, urmând ca zilele următoare să decidem ce acţiuni vom întreprinde şi când le vom demara. Am făcut scrisori de înaintare către Ministerul Muncii, dacă nu va exista dialog nu ne rămâne altceva de făcut decât să închidem autorităţile publice la nivel naţional”, a declarat, pentru Mediafax, Pompiliu Buzduga, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

Reamintim că în proiectul legii salarizării, publicat luni de PSD, se prevede ca, până în 2022, indemnizaţiile primarilor să ajungă la un nivel de minimum 5.800 de lei şi cel mult 14.065 de lei.

Proiectul trebuia să fie depus luni în Parlament însă Liviu Dragnea a decis să amâne depunerea încă o săptămână, să-şi mai dea lumea cu părerea.