Şeful Consiliului Fiscal: E o iluzie să crezi că nivelul de trai poate creşte majorând salarii prin lege

Este pur şi simplu o iluzie să crezi că poţi creşte nivelul de trai al românilor majorând salariile prin lege, fără a avea însă susţinere în economie, a tras un semnal de alarmă şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Noua lege a salarizării unitare pregătită de Guvernul Grindeanu nu este deloc pe placul preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care, într-un interviu acordat RFI, atrage atenţia că impactul bugetar este enorm, între 32 şi 39 de miliarde de lei pe următorii patru ani.

"E nevoie de o lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, în primul rând pentru a face ordine în sector şi a stabili nişte principii clare după care se face salarizarea în sectorul public. Însă de la acest deziderat care trebuie rezolvat şi până la legea pe care o vedem acum şi care are un impact bugetar foarte mare e cale lungă. Pe lângă rezolvarea unor inechităţi în sistem, trebuie să ne gândim şi la impactul bugetar pe care legea îl are, iar impactul bugetar, aşa cum vedem la o primă estimare, este undeva între 32 şi 39 de miliarde de lei pe următorii patru ani, o cifră care, indiferent cum ne-am uita la ea, este o cifră foarte mare, chiar imensă, aş spune, undeva în jur de 4% din PIB. Principala îngrijorare este impactul bugetar", a declarat Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează că trebuie să ne fie foarte clar tuturor: "creşteri de salarii doar prin Ordonanţe de Guvern sau Hotărâri de Guvern sau legi, fără să aibă susţinere în economie sunt o iluzie. Să credem că nivelul de trai, salariile pot creşte foarte rapid doar printr-o decizie discreţionară e pur şi simplu o iluzie".

"Trebuie să conştientizăm că oricum, nivelul de cheltuieli sociale în ultimii doi-trei ani a crescut destul de mult, iar în momentul de faţă România cheltuie destul de puţini bani pentru investiţii. Deci practic, în ultimii ani au scăzut taxele, am pierdut cam 2% din PIB venituri din taxe şi impozite, după reducerile succesive de TVA în special. În acelaşi timp, au crescut salariile şi pensiile destul de rapid, iar consecinţa a fost una destul de clară şi anume reducerea investiţiilor", a mai precizat Ionuţ Dumitru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne