Garda Forestieră confirmă tăieri ilegale de copaci în Parcul Sticlăriei din Capitală

Garda Forestieră Bucureşti confirmă tăierea ilegală a 205 arbori în Parcul Sticlăriei din sectorul 2, parcul fiind practic o mică Deltă aproape de inima Capitalei. Constatarea infracţiunii va fi înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.
Parcul Sticlăriei
Parcul Sticlăriei
Se încarcă player-ul...

În urmă cu circa două săptămâni, publicaţia noastră semnala faptul că în Parcul Sticlăriei din Sectorul 2, o splendidă mini-Deltă populată de numeroase specii de păsări şi animale, numeroşi copaci au fost puşi la pământ de drujbele ADP-ului de sector. La momentul respectiv, atât vice-primarul sectorului, Cristian Popescu, cât şi şeful ADP sector 2, Alexandru Cioabă, au negat hotărât că s-au tăiat copaci.

Un răspuns al Gărzii Forestiere Bucureşti la sesizarea activistului de mediu Octavian Berceanu, cel ce a sesizat masacrul ecologic din Sticlăriei, arată însă că în parc au fost inventariate 205 cioate provenind de la tăieri ilegale de arbori. Tăierile, susţine Garda Forestieră, constituie infracţiune silvică, potrivt art. 107 din legea 46/2008. Garda Forestieră Bucureşti va înainta actul de constatare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2.

Răspuns Garda Forestieră Bucureşti
Răspuns Garda Forestieră Bucureşti (Epoch Times)

Prejudiciul bănesc este de 10.288 lei arată Garda Forestieră însă, dincolo de acest prejudiciu bănesc, problema care se ridică este cea a prejudiciului adus cetăţenilor, bucureştenii fiind direct afectaţi de tăierea copacilor care le oferă oxigen curat într-un oraş devenit cea mai poluată Capitală a Europei. Potrivit activiştilor de mediu, 2 arbori maturi asigură oxigenul necesar unui om...

Mai mult, tăiera copacilor, inclusiv a celor uscaţi, afectează un întreg ecosistem. Furnicile care mişună pe trunchiuri sunt adevăraţi sanitari ai zonei, insectele de pe frunzele copacilor din Sticlăriei hrăneau pasările ce-şi făceau acolo cuibul, cele care cădeau în lacul din parc asigurau hrană pentru peşti, peştii la rândul lor fiind hrană pentru raţe şi alte specii de păsări de apă etc. Deci, prin tăieri s-a afectat habitatul a numeroase specii.

Parcul Sticlăriei
Parcul Sticlăriei

Câteva cuvinte despre Parcul Sticlăriei şi tăierile de copaci

O adevărată oază plină de păsări, vidre, insecte, cu un splendid lac unduind de păpuriş, Delta din Parcul Sticlăriei a fost abandonată ani de zile de autorităţi, umplându-se de gunoaie. Până pe 5 mai, când în paradisul verde au intrat drujbele, volele şi un motocompactor, care au masacrat zona. Numeroşi copaci au fost retezaţi, unora le-au fost tăiate sălbatic crengile până aproape de trunchi, iar altora scoarţa le-a fost jupuită de vole ceea ce duce, în timp relativ scurt, la îmbolnăvirea copacului şi moartea lui.

Masacrul a fost descoperit de Octavian Berceanu, expert silvic şi, de puţină vreme, Consilier General al Primăriei Capitalei din partea USR.

Viceprimarul Sectorului 2, Cristian Popescu, şi şeful ADP sector 2 au susţinut la momentul respectiv că în parc s-a făcut doar o igienizare şi nu s-au tăiat copaci, ci cel mult crengi care încurcau, copaci căzuţi etc.

Mai multe organizaţii de mediu intenţionează să transforme parcul într-un hub eco-inovativ, cu alte cuvinte o zonă care să fie menţinută naturală şi în care elevii, studenţii, oamenii interesaţi de mediu să vină să studieze mediul alături de specialişti. Primăria ar fi vrut însă - sau cel puţin aşa explică viceprimarul - să facă nişte alei cu pietriş, să pună nişte băncuţe cât mai eco, stâlpi de iluminat. Potrivit lui Octavian Berceanu, una dintre angajatele primăriei vorbea şi de amplasat leagăne iar pământul a fost nivelat în anumite zone ca şi cum ar fi pregătit pentru terase.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici