Bucureştiul, oraşul care îşi omoară spaţiile verzi. Parcare de 2,3 ha în Parcul Tineretului

Spaţiile verzi din Bucureşti au fost, de-a lungul anilor, ţinta unor atacuri permanente dinspre rechinii imobiliari. Uneori, mai grav, parcurile sunt betonate chiar de cei ce ar trebui să le apere, mai exact de autorităţi. Un astfel de caz e pe cale să aibă loc în Parcul Tineretului.
Parcul Tineretului
Parcul Tineretului (Eugen Horoiu)

Deşi Bucureştiul este cea mai poluată capitală a Europei şi oferă mult prea puţin spaţiu verde cetăţenilor ei, mai bine de 2 hectare din Parcul Tineretului ar urma să se transforme în parcare, în urma unei hotărâri votate de Consiliul Local Sector 4. Proiectul a fost adoptat cu 18 voturi pentru şi 6 împotrivă. Singurii care s-au opus au fost consilierii USR.

Proiectul parcării a fost preferat de primar şi de majoritatea din consiliu coagulată în jurul PSD în pofida faptului că pentru zona respectivă exista un alt proiect susţinut de Palatul Naţional al Copiilor în vecinătatea căruia ar urma să apară parcarea, de ONG-uri de mediu, de peisagişti şi, nu în ultimul rând, de cetăţenii din zonă, care-şi doresc să fie înconjuraţi de copaci şi verdeaţă, nu de betoane. Proiectul susţinut de cetăţeni viza amenajarea unei baze sportive pentru Palatul Naţional al Copiilor şi a unei mini grădini botanice, cu alei pietruite şi aspect natural.

Deşi preferată de autorităţi în detrimentul bazei sportive şi grădinii botanice dorite de cetăţeni, construirea parcării pune numeroase probleme. Pe lângă cele evidente, de mediu - betonăm spaţiul verde în condiţiile în care Bucureştiul este atât de poluat - se ridică şi aspecte ce ţin de legalitate şi de ignorare crasă a dorinţei şi binelui cetăţeanului, susţin opozanţii proiecutului.

"În afară de distrugerea mediului şi crearea unui spaţiu betonat în centrul Bucureştiului, are o problemă de descărcare a traficului pe care eu am sesizat-o de prima dată. Descărcarea traficului, adică mai pe româneşte, pe unde ies toate maşinile astea? Atât din parcarea asta care va avea vreo 755 de locuri după proiect, plus cele 2000 de locuri de parcare de sus de la Polivalentă, în cazul unor evenimente pe acolo care nu sunt tocmai rare, va duce la un trafic de vreo 3000 de maşini care nu poate să se descarce decât în bulevardul Tineretului, care are ieşire de pe Secerei, obligatoriu la dreapta.

Ei, imaginaţi-va cum descarcă atâta trafic, care e soluţia de trafic să dai drumul la 3000 de maşini, cât trebuie să stai ca să faci obligatoriu la dreapta pe bulevardul Tineretului, în condiţiile în care la nici 200 de metri e un semafor, deci va bloca foarte mult şi chestia asta, iar la încă 200 de metri este cel de la podul Mihai Bravu. De acolo vine şi traficul dinspre Mihai Bravu şi dinspre Big, imaginaţi-vă, de la Piaţa Sudului ca să se întoarcă oamenii spre oraş, nu au altă soluţie decât să se întoarcă pe acolo, să treacă pe sub pod să vină în oraş. O să fie o nebunie de neimaginat acolo!", a explicat pentru Epoch Times, Antonio Andruşceac, liderul grupului Consilierilor Locali USR sector 4.

Povestea terenului

Terenul unde se intenţionează construirea parcării nu este la prima tentativă de a fi betonat. În 2009 presa anunţa că Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB) încheia, fără licitaţie, un parteneriat public – privat cu firma SC Bleu Ciel SRL, pentru construirea celui mai mare aqua park din Bucureşti şi a unei parcări aferente, pe un teren de 5,3 hectare amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor.

"La vremea respectivă cetăţenii din zonă şi ONG-urile s-au opus, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul condusă de Nicuşor Dan, ajutată de Eco-Civica a instrumentat dosarul şi, după ani de lupte prin instanţă, în 2013 instanţa a dispus anularea planului urbanistic de detaliu şi a autorizaţiei de construire emisă de Primăria Sector 4 pentru acea investiţie cu precizarea că este parc şi nu parcare sau club de fiţe în faţa Palatului Naţional al copiilor, ceea ce ar fi fost o situaţie de imoralitate aproape totală.", a rememorat firul evenimentelor, pentru Epoch Times, vicepreşedintele ONG-ului Eco-Civica, Dan Trifu.

Ce doreau cetăţenii

Terenul, aflat în administrarea Primăriei Generale a Capitalei, a stat în stand-by de atunci iar Palatul Copiilor, cetăţenii din zonă, Eco-Civica şi ulterior reprezentanţii USR au solicitat amenajarea tematică a acestuia în folosul oamenilor din zonă.

Se dorea practic amenajarea unei mini-grădini botanice şi a unei pădurici cu arbori de diferite tipuri, astfel încât copiii să poată veni şi să studieze natura, iar cetăţenii să aibă o oază de verdeaţă lângă casele lor. Eco-Civica chiar obţinuse din partea unui mare magazin promisiunea că va dona 400 de puieţi de copaci care să fie plantaţi în zonă. De asemenea, proiectul mai prevedea amenajarea unei baze sportive, cu 3 terenuri de tenis, vestiar, spaţii de joacă pentru copii etc.

Primăria Sector 4 joacă la două capete

Proiectul i-a fost prezentat de USR şi Eco-Civica primarului Băluţă care a părut încântat şi a promis că-l sprijină. Ba chiar a cerut suportul consilierilor USR pentru ca CGMB să aprobe trecerea terenului din administrarea Primăriei Generale în cea a Primăriei Sector 4, cea ce s-a şi întâmplat în decembrie 2016.

"Băluţă a fost de acord “da, domne, hai să se uite, că dacă ar ajunge la noi am face proiectul ăsta cu terenuri de joacă” numai de suprafaţă. El ne-a cerut sprijinul să mergem în CCMB să îi rugăm pe colegii noştri (din USR) să voteze şi să treacă proiectul ăsta la Sectorul 4 adică această bucată de teren, urmând să realizăm pe el proiectul propus de noi.", a explicat consilierul USR Antonio Andruşceac.

După ce terenul a ajuns în administrarea Primăriei Sector 4, lucrurile s-au schimbat brusc - primarul nu şi-a mai dorit parc tematic pentru copiii ci... parcare.

"După o perioadă scurtă de timp, constatăm că de fapt Primăria Sectorului 4 dorea cu totul altceva pe acel teren şi a emis o Hotărâre de Consiliu Local primind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru o parcare de 2,3 ha din parc, adică jumătate din terenul pe care îl primisem înapoi de la instanţă să fie amenajat ca parcare. (hotărârea a fost votată pe 31 martie a.c. n.r.).

Vorbim de un teren care are funcţiunea V1A parcuri şi care la un moment dat, într-adevăr, în regulamentul general de urbanism se spune că şi parcări sunt posibile. Dar acolo se spune foarte clar, sunt instituţii de artă, de cultură, de sport, cum e Palatul Naţional al Copiilor, cum este Sala Polivalentă în acelaşi complex Parcul Tineretului şi e normal ca aceste instituţii de artă să aibă şi ele nişte parcări prevăzute din construcţia parcului, dar nicidecum legiuitorul să spună că vii tu acum şi ai voie să faci parcări în parc pentru cetăţenii din cartierul Tineretului, că n-au cetăţenii unde să parcheze.

Este, de fapt, o inducere în eroare a cetăţenilor care oricum şi-au dat seama că nu vor avea parcări acolo sau vor fi totuşi contra-cost, normal şi noi încercăm acum să stopăm acest proiect care, din ce am aflat noi din discuţiile purtate, este o primă parte pentru că restul terenului până la 5ha se doreşte a fi amenajat cu o zonă de petreceri organizate de Primăria Sectorului 4.

Adică tot ce înseamnă zile festive, nişte căsuţe din lemn cu terase cu mici, cârnaţi, bere şi iarăşi în faţa Palatului Naţional al Copiilor.
I-am spus domnului primar că nu pot accepta aşa ceva, nu putem accepta aşa ceva în societatea civilă şi ori facem ceva tematic pentru Palat ori ne vedem în instanţă. Probabil că ne vom vedea în instanţă!", a explicat Dan Trifu.

Probleme de legalitate

Dan Trifu mai acuză că în hotărârea de Consiliu General prin care terenul trece în administrarea Primăriei Sectorului 4 se precizează că se trece în administrare terenul, iar în cazul schimbării destinaţiei terenului se pierde administrarea. Or, primăria Sector 4 va schimba destinaţia terenului din parc în parcare, ceea ce înseamnă că acţionează contrar hotărârii Consiliului General. Mai mult, legea 24/2007 interzice diminuarea spaţiilor verzi.

"În prezent, administrând un proiect contrar acelei hotărâri de Consiliu General şi contrar mai ales Legii Mediului, Primăria Sectorului 4 de fapt nu se mai află legal în posesia acestui teren. M-am adresat Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi se aşteaptă judecarea contestaţiei noastre în comisia de analiză tehnică a Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Mai mult decât atât, instanţa la prima judecată cu parcul a spus foarte clar: Primăria Sectorului 4 nu este abilitată să emită PUD-uri (planuri urbanistice de detaliu) pentru acel teren, ori este obligatoriu să se întocmească o documentaţie PUD. De data aceasta, Primăria Sectorului 4, şi mai grav, trece direct la autorizare directă. Oricum iniţierea PUZ/PUD-ului cădea din start pentru că Primari Generală i-ar fi spus imediat “nu te supăra, e spaţiu verde şi eu ţi l-am transferat în administrare cu această condiţie (...)".

Cam aşa stau lucrurile în perimetrul respectiv şi ne aflăm într-o capitală în infringement pe calitatea aerului, suntem foarte aproape de începerea procesului pe infringement şi în continuare ne gândim să amenajăm parcări în parc şi vă rog să reţineţi, pe 2,3 ha", a explicat Trifu.

Probleme de moralitate

Pe lângă faptul că cetăţenii vor fi privaţi de spaţiul verde, iar Palatul National al Copiilor (tehnic proprietarul terenului, potrivit decretelor din anii 80) de gradina botanică şi baza sportivă pe care şi le dorea, Primăria Sector 4 a încercat să pună presiune pe oameni dând o ploaie de amenzi pentru parcări neregulamentare tuturor locuitorilor din zona Tineretului, astfel încât aceştia să zică “dar creaţi-ne domne parcare odată, că ne amendaţi, dar noi nu avem unde să punem maşinile”, susţine Antonio Andruşceac.

Mai mult, dezbaterea publică pe proiectul parcării a fost făcută post factum, adică după votarea hotărârii în CL şi la ea au fost aduşi numeroşi angajaţi ai primăriei care să ducă concluzia discuţiilor în direcţia dorită de autorităţi.

"Jumătate din sală (unde a fost dezbaterea) au fost angajaţi ai aparatului primarului, din Primărie, de la ADP, de peste tot deci mă simţeam ca la Primărie, ca în Consiliul Local cu toţi angajaţii lor, plus membri de partid aşa de pe la 70 de ani în sus, care erau foarte vehemenţi că vor locuri de parcare. Dezbaterea a fost după ce s-a supus (hotărârea de consiliu local n.r.) la vot, că noi facem dezbaterile după.", a susţinut Andruşceac.

Soluţia? Instanţa! - răspund atât Dan Trifu cât şi consilierii USR.

"Păi în momentul acesta noi nu avem altă cale decât cea a justiţiei. Opoziţia pe care noi am făcut-o în Consiliu este cea care nu poate să dea roade la vot pentru că suntem minoritari. Suntem 6, ei sunt 14, plus cei de la partidele cu care au făcut alianţă!", spune Andrşceac.

"Am notificat şi Primăria Generală, am notificat şi Primăria Sectorului 4 cu plângere prealabilă asupra hotărârii de consiliu local. Am notificat prefectura municipiului Bucureşti, am notificat cu plângere şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.", anunţă la rândul său Dan Trifu, hotărât să ia calea instanţei dacă lucrurile nu se vor rezolva.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne