"Gaură" de 16,8 milioane de euro. Doi foşti şefi CNAS şi gigantul HP, în colimatorul DNA

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate ar fi fost prejudiciată cu peste 16,8 milioane de euro în detrimentul companiei HP, reiese dintr-un nou dosar instrumentat de procurorii anticorupţie.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Vasile Ciurcea şi Irinel Popescu, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), alături de alţi reprezentanţi ai instituţiei şi de gigantul HP, au fost puşi sub urmărire penală într-un dosar de abuz în serviciu marca DNA.

Potrivit agenţiei anticorupţie, compania HP ar fi primit, în mod nelegal, nu mai puţin de 16,8 milioane de euro de la CNAS, sumă reprezentând diferenţa între valoarea serviciilor facturate şi costul real al acestor servicii.

Cei nouă foşti şi actuali oficiali din cadrul CNAS inculpaţi în dosar sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în timp ce compania HP, persona juridică, este acuzată de complicitate la această infracţiune.

Cine sunt inculpaţii

1. Vasile Ciurcea, preşedinte al CNAS la data faptelor, respectiv februarie 2007 - ianuarie 2009;

2. Irinel Popescu, preşedinte CNAS la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009;

3. Valeriu Simion, vicepreşedinte al CNAS la data faptelor;

4. Leana Stoea, director general adjunct al CNAS la data faptelor;

5. Mihai Bejat, director la Direcţia Tehnologia Informaţiei din cadrul CNAS la data faptelor;

6. Ovidiu Munteanu, director la Direcţia Juridică şi Contencios din cadrul CNAS la data faptelor;

7. Constantin Maria Mihaela, director general adjunct;

8. Medveş Istvan Lucian, director la Direcţia Tehnologia Informaţiei;

9. Mihai Liliana Maria, director la Direcţia Juridic, Contencios şi Acorduri Internaţionale;

10. SC HP România SRL, persoană juridică.

Dosarul, în viziunea DNA

"În perioada 2007-2009, între CNAS şi HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii suplimentare de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la preţuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiţionale şi de 760/zi-om în cazul unui alt act adiţional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.

Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiţionale au fost încheiate în următoarele condiţii:

- fără să se aplice o procedură de achiziţie conform legii;

- CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului şi a preţului ofertat, fără o negociere reală şi fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului;

- ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză şi evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI;

- aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcţi, la preţuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om.

Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiţionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferenţa între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL şi costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiţi de CNAS în mod nelegal.

Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajaţii CNAS care au semnat aceste acte adiţionale şi, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preţ supraevaluat şi nefundamentat."