Tăriceanu: Instituţiile represive ale statului, din ce în ce mai influente. Sunt forţe oculte care acţionează

Al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că în România există o faţadă de democraţie care este construită pe tiparul unei societăţi autoritare, în care, practic, ai o arhitectură care se apropie de satele lui Potemkin.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

Cunoscut pentru criticile sale vehemente la adresa DNA şi a justiţiei în general, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reclamat un presupus dezechilibru între cele trei puteri ale statului şi un grav deficit de democraţie în care s-ar afla societatea românească.

"Singura putere democratică, Parlamentul pare să fie în momentul de faţă dominat de celelalte două puteri, care sunt numite şi nu alese. Acest dezechilibru pe care l-am remarcat, nu numai eu, se materializează printr-o creştere a influenţei instituţiilor de fond, a instituţiilor represive ale statului şi degeaba vorbim despre alegeri locale şi despre administraţie locală, atâta vreme cât drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi democraţia pe cele mai simple şi solide principii nu este respectată în România.

Deci noi avem o faţadă de democraţie, iar eu nu cred în viabilitatea unei societăţi care este construită pe acest tipar, care seamănă din păcate cu tiparul unei societăţi autoritare, în care, practic, ai o arhitectură care se apropie aşa de satele lui Potemkin, la faţadă avem de toate, avem şi presă liberă şi Parlament, avem tot ce trebuie, Justiţie.

Dar de fapt deciziile importante se iau în alte sfere, sunt forţe oculte care acţionează, sunt numeroase semnale care vin în societate şi care indică o creştere a neîncrederii cetăţenilor în ȋnstituţiile fundamentale ale statului tocmai pentru că ei sunt privaţi de existenţa unui proces democratic real", a declarat preşedintele Senatului.

Potrivit liderului ALDE, corupţia nu este numai corupţia financiară pe care o vedem combătută, trebuie să avem grijă de corupţia puterii, pentru că orice putere care nu este supusă unui control, corupe.

"La noi, după cum vedeţi, sunt o serie de instituţii care sunt scăpate complet de sub orice control. În primul rând, controlul reciproc al puterilor în stat, al celor trei puteri în stat, dar, după aceea, sunt celelalte instituţii, cum sunt de exemplu serviciile care, aşa s-a imaginat, să funcţioneze sub forma unui control civil exercitat de Parlament. Ei bine, nu funcţionează!", a subliniat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne