Ministrul Transporturilor, criticat de Cioloş. „Nu s-a dus mai departe cu curaj în restructurarea CNADNR”

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, nu a avut curaj să restructureze în mod substanţial CNADNR-ul, a reproşat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş. (Epoch Times)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) este foarte greu de restructurat, există o rezistenţă foarte mare acolo, iar ministrul Transporturilor, Dan Costescu, nu a avut destul curaj să rezolve problema, a declarat premierul Dacian Cioloş, la Realitatea Tv, citat de Hotnews.ro.

Întrebat despre situaţia din ministerul Transporturilor şi din companiile din subordine, respectiv situaţia dezastruoasă de la CNADNR, şeful Executivului a replicat:

"Da, e unul dintre lucrurile pe care le-am reproşat şi i le reproşez ministrului Costescu. Faptul că nu s-a dus mai departe cu noua conducere a CNADNR cu mai mult curaj în restructurare. Dincolo de asta, eu personal constat că e o companie foarte greu de restructurat pentru că e o rezistenţă foarte mare acolo. E o companie care din punctul meu de vedere de la început a fost gândită într-un mod foarte complex şi complicat, e o companie care în acelaşi timp gestionează şi drumuri naţionale şi autostrăzi, două categorii de drumuri diferite.

Gestionează în acelaşi timp şi investiţii, dar şi mentenanţa fără să existe competenţe specifice. Nu a fost impresia mea că atunci când au fost recrutaţi anumiţi oameni acolo criteriul principal a fost competenţa specifică pe investiţii sau mentenanţă, pe infrastructura mare gen autostradă sau pe drumuri naţionale. Nu mi-am pierdut speranţa, cred că lucrurile pot fi schimbate acolo, dar încep să mă gândesc din ce în ce mai serios la alternative dacă vrem să avem autostrăzi în anii care vin şi să avem proiecte mari de infrastructură. Cred că trebuie să le asumăm într-un alt fel, la un alt nivel, la o altă anvergură instituţională".

În opinia lui Dacian Cioloş, instituţiile trebuie să fie mai clare, mai suple şi mai bine susţinute legislativ pentru anumite proiecte. "Aţi văzut că şi la CNADNR de când am promovat acea Ordonanţă pentru accelerarea avizării unor proiecte de investiţii lucrurile au început să fie deblocate, dar vă spun că aproape pentru fiecare proiect în parte trebuie să pun un om să ia, să plimbe dosarul dintr-un minister în altul pentru că nu avem proceduri care să fie foarte funcţionale".

"Ne lipseşte o competenţă tehnică în aceste instituţii şi ne lipseşte onestitate în proiectele de infrastructură. Onestitate în sensul că, din punctul meu de vedere, în multe din aceste instituţii au fost recrutaţi oameni care au fost puşi acolo nu pentru a rezolva probleme de infrastructură, ci pentru a rezolva anumite interese. Însă, foarte mulţi dintre ei funcţionari fiind, nu poţi să-i schimbi în câteva luni. Trebuie procese de restructurare şi unele dintre ele le vom face noi, le vom începe noi", a mai precizat primul ministru.