Gazprom pune din nou presiune pe ucraineni

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
05.12.2013

Gigantul Gazprom a anunţat că Ucraina îi datorează două miliarde de dolari pentru livrările de gaze naturale. Anunţul ameninţător al ruşilor vine într-un moment în care Ucraina este frământată de revolte fără precedent iar Kievul găzduieşte reuniunea OSCE, la care participă toţi miniştrii de Externe europeni.

"Ucraina datorează Rusiei circa 2 miliarde de dolari pentru livrările de gaze şi nu există încă un plan de rezolvare a problemei", a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, conform RIA Novosti.

"Căutăm variante pentru rezolvarea problemei, avem negocieri, dar deocamdată nu am ajuns la un acord", a declarat Miller.

Declaraţiile lui Miller vin la două zile după ce Directorul Naftogaz, Ievhen Bakulin, a anunţat că a încheiat un acord cu Gazprom pentru amânarea plăţilor pentru gazele importate în ultimul trimestru al anului până în primăvară şi chiar în ziua în care la Kiev a început reuniunea OSCE, la care participă toţi miniştrii de Externe din Uniunea Europeană.

Guido Westerwelle, ministrul de externe al celei mai puternice ţări europene, Germania, a vorbit în Piaţa independenţei cu demonstranţii pro-europeni care cer demisia preşedintelui Victor Ianukovici, declarând că Uniunea Europeană menţine oferta pentru semnarea acordului de asociere cu Ucraina.

La rândul său, SUA, care este reprezentată la OSCE de Victoria Nuland, asistenta secretarului de stat John Kerry, a lansat un apel către guvernul ucrainean „să asculte vocea poporului care doreşte să trăiască în libertate” şi să nu scufunde ţara în haos şi violenţă.

"Acesta este ceasul Ucrainei. Să îndreptăţească aspiraţiile oamenilor sau să le dezamăgească, riscând prăbuşirea în haos şi violenţe”, a precizat Nuland.

Statele Unite ar fi trebuit să fie reprezentate la Kiev de John Kerry, care a şi-a trimis însă asistenta, precizând că va vizita Ucraina când ţara "se va întoarce pe drumul integrării europene şi al responsabilităţii economice”. Anunţul şefului diplomaţiei americane a fost făcut de la Chişinău, unde Kerry a venit ca să felicite guvernul moldovean pentru decizia de fi ales UE şi a oferit sprijinul SUA producătorilor de vin, afectaţi de embargoul rusesc.

În timp ce Vestul îi cheamă pe guvernanţii ucrainieni să privească înspre popor care îşi cere dreptul de a fi un popor european, nu un dominion rusesc, Gazprom le reaminteşte autorităţilor ucrainene că sunt "datoare vândute" şi că au de plată 2 miliarde de dolari. Ne-eşalonat.

Gazprom i-a mai reamintit şi în octombrie Ucrainei, care se pregătea de Vilnius şi de parafarea acordului cu UE, că îi datorează 882 de milioane de dolari pentru gazele importate şi a avertizat că ar putea să îi ceară ca în viitor să plătească în avans.

Ucraina a ripostat sistând în noiembrie importurile de gaze ruseşti, însă apoi a dat înapoi. Preşedintele Ucrainei, Ianukovici s-a întors de la Vilnius fără să fi parafat Acordul de Asociere cu UE, declarând că ţara sa nu este încă pregătită pentru semnarea acordului de liber schimb.

De atunci, mii de ucrainieni manifestează, fără să se lase intimidaţi de represiunile forţelor de ordine, soldate cu cel puţin 300 de răniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor