Gazpromia - Rusia este pregătită să termine proiectul South Stream fără fonduri externe

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Gigantul Gazprom va atrage fondurile externe necesare pentru proiectul South Stream dar este pregătit, în acelaşi timp, să-l dezvolte sub condiţii financiare nefavorabile, a anunţat, marţi, directorul adjunct al companiei, Alexander Medvedev.

”Proiectul de finanţare a fost realizat cu succes atât în proiectele Nord Stream şi Sahalin-2 şi cred că aceste unelte vor fi folosite şi în South Stream. Dacă mă întrebi dacă sunt pregătit pentru cel mai rău scenariu posibil, aş spune că suntem pregătiţi”, a declarat Medvedev.

Pe 23 mai, Oleg Aksyutin, şeful South Stream Transport, operatorul proiectului, spunea că va obţine finanţarea pentru secţiunea maritimă a proiectului conductei de gaze South până la sfârşitul acestui an. Deţinătorii de acţiuni vor investi 30% din costul total al proiectului, iar restul de 70% vor fi plătiţi prin împrumuturi, spune acesta.

South Stream este un proiect iniţiat de Rusia, ce include o conductă de gaze în valoare de 15,5 miliarde de euro, menită să reducă dependenţa Moscovei faţă de sistemul de tranzit al Ucrainei şi, conform declaraţiilor oificiale să diversifice furnizarea de gaze ruse către Europa.

Conducta, a cărei construcţie a început în 2012, va transporta gaze naturale ruse peste Marea Neagră, evitând Ucraina, în Bulgaria şi mai departe în ţările Uniunii Europene. Tranzitul către Europa, folosind South Stream, este programat să înceapă în prima parte a anului 2016, conducta devenind funcţională în totalitate până în 2018.

Partea maritimă a proiectului South Stream este compusă din patru conducte paralele. Fiecare conductă va avea peste 930 de kilometri lungime şi o capacitate de până la 40 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an. Furnizarea gazului va fi monitorizat şi controlat de către South Stream Transport.

Administratorul primei din cele patru conducte este Saipem S.p.A. din Italia, un subsidiar al gigantului din energie Eni. South Stream Transport spune că a semnat deja un contract pentru furnizarea a aproximativ 150.000 de segmenţi de conductă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie