Colapsul Statelor Unite este aproape, spune un comandant iranian

Teheranul acoperit de smog.
 
Teheranul acoperit de smog.   (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Comandantul adjunct al Gărzilor Revoluţionare din Iran, generalul Hossein Salami, a declarat recent că poziţia Statelor Unite în lume s-ar fi deteriorat, precizând că prăbuşirea imperiului american este aproape.

”Astăzi, nicăieri în lumea musulmană” nimeni nu mai pune un „covor roşu pentru oficialii americani şi de aceea preşedintele Barack Obama a sosit în secret” la baza militară Bagram din Afganistan, fără a-l anunţa în prealabil pe preşedintele Hamid Karzai, a declarat Salami, conform agenţiei de stat a Iranului Fars.

”Şi asta arată că imperiul Statelor Unite se apropie de sfârşit”, a adăugat acesta.

Obama a efectuat duminică o vizită surpriză în Afganistan, vorbind cu preşedintele afgan, dar fără să se întâlnească cu el, deoarece KArzai a refuzat să se deplaseze la Bagram.

”Preşedintele Karzai a spus că îl va întâmpina cu bucurie (pe Obama) dacă vine la palat, însă în nici un caz el nu se va duce la Bagram pentru a se întâlni cu Obama”, a declarat Abdul Karim Khurram, şeful staff-ului prezidenţial de la Kabul.

Casa Albă nu a fost surprinsă de faptul că invitaţia extinsă în ultimul moment nu a funcţionat, a precizat un oficial american.

Comandatul a mai spus, conform Fars, că Iranul continuă să obţină putere militară şi economică, avertizând inamicii că schemele şi comploturile împotriva Teheranului vor eşua.

”Orice plan inamic va avea un sfârşit neprevăzut şi asta se va întâmpla din cauza sprijinirii naţiunii iraniene pe credinţele şi religia islamistă”, a adăugat Salami.

Între timp, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a criticat dur Israelul pentru încercarea de a delimita programul nuclear al Iranului în timpul unui conferinţe a Mişcării Non-Afiliate din Algeria, ce s-a desfăşurat săptămâna trecută.

”Nu este insolenţă faţă de legea internaţională şi de Tratatul de Non-Proliferare (TNP) ca Israelul, un stat care nu face parte din TNP, care are un arsenal nuclear masiv şi reprezintă o ameninţare existenţială majoră faţă de întreaga regiune a Orientului Mijlociu, să stabilească limitele asupra programului nuclear paşnic al Iranului ?”, a întrebat Zarif, conform agenţiei de ştiri Tasnim.

Oficialii iranieni şi ruşi s-au întâlnit, miercuri, la Teheran pentru a extinde cooperarea în domeniul comercial. Ambasadorul rus de la Teheran, Levan Djagaryan, s-a întâlnit cu şeful Administraţiei Vamale a Iranului, Massoud Karbasiyan.

”Iran şi Rusia vor semna un nou document cu privire la cooperarea în domeniul vamal”, a anunţat Karbasiyan.

Delegaţia rusă doreşte îmbunătăţirea comerţului bilateral. În prezent, cifra de afaceri dintre cele două ţări ajunge la 5 miliarde de dolari pe an.