Moscova şi Beijing înclină pentru plăţi în ruble şi yuani - oficial rus

Economia Chinei se află pe o cale  periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât  cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi.
Economia Chinei se află pe o cale periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Plăţile pentru o gamă largă de contracte de export, semnate în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în China, ar putea fi efectuate în monedele celor două ţări, a anunţat, joi, adjunctul ministrului de Dezvoltare Economic, Alexei Likhachev.

”Ministerul Finanţelor ar trebui să creeze pe cât posibil condiţiile necesare”, a declarat Likhachev, răspunzând la o întrebare cu privire la posibilitatea plăţilor între Rusia şi China în ruble şi yuani.

China este partenerul comercial principal al Rusiei, comerţul bilateral dintre cele două state având o cifră de afaceri estimată la 90 de miliarde de USD pe an.

Moscova şi Beijing au anunţat că plănuiau să sporească rolul monedelor naţionale în plăţile mutuale.

Ministrul rus al Dezvoltării Economice, Alexey Ulyukayev, şi ministrul de Finanţe Anton Siluanov s-au întâlnit deja cu şeful Băncii Chinei pentru a discuta această problemă, a adăugat Likhachev.

Plăţile în monedele naţionale ar trebui să înceapă prin contracte pe termen scurt, spune acesta.

”Companiile care au contracte pe termen lung ar trebui să-şi definească poziţia în mod independent. Gazprom şi-a manifestat interesul, dar trebuie să facem calcule mai precise”, a precizat Likhachev.

Decizia de a tranzacţiona în monedele naţionale, reducând astfel dependenţa faţă de dolarul american a fost anunţată în 2010 de către premierul rus de atunci, Vladimir Putin, şi de premierul chinez, Wen Jiabao.

Rusia şi China plănuiesc să mărească volumul plăţilor directe în cadrul comerţului mutual în monedele naţionale, conform unui comunicat comun referitor la noua etapă a parteneriatului de cooperare strategică semnat în timpul întâlnii de la Shanghai, de luna trecută.

Pe 21 mai, Gazprom şi China National Petroleum Corp au semnat un contract pe o durată de 30 de ani pentru vinderea gazului rus către China la un volum de 38 de miliarde de metri cubi pe an, prin intermediul conductei estice, care va transversa Siberia pentru a ajunge la regiunile nord-estice ale Chinei. Acordul este estimat la 400 de miliarde USD. Furnizarea de gaze către China ar trebui să înceapă în următorii patru până la şase ani, cu un avans posibil de 25 de miliarde de dolari.