Gem de gutui - simplu dar deosebit de gustos

Iată un delicios gem de casă, din gutui proaspete de sezon, cu un gust de deosebit şi o aromă de măsură.
Gem de gutui
Gem de gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Gemul de gutui este atât de uşor de preparat!

Se folosesc doar 3 ingrediente de bază: gutui, zahăr şi suc de lămâie. Poate că nu este cea mai populară dulceaţă pe care o găsim în magazine, dar odată descoperită, aroma sa unică crează dependenţă.

Gemul de gutui poate fi o umplutură excelentă pentru cornuleţe şi este delicios întins pe pâine cu un unt sau cremă de brânză. Se mai poate folosi ca adaos la baiţul folosit pentru glazurarea pentru fripturii de curcan sau de porc.

Ingrediente:

600 g de gutui curăţate,

400 g zahăr,

100 g apă,

sucul de la o jumătate de lămâie,

1/2 baton de vanilie (opţional)

Modul de preparare:

După ce se îndepărtează puful de pe gutui prin frecare uşoară, gutuile se clătesc cu apă rece şi apoi se curăţă de coajă şi de miezul cotoros având grijă să se îndepărteze eventualele părţi viermănoase sau putrede.

Gutuile se curăţă de căsuţa de sâmburi după care se taie în bucăţele
Gutuile se curăţă de căsuţa de sâmburi după care se taie în bucăţele (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se prepară siropul de zahăr. Se pune zahărul cu apă la fiert, iar când începe să fiarbă se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Siropul se fierbe la foc mic până ce se încheagă. Pentru că sunt cantităţi mici, siropul este gata în 15 minute.

Se prepară apoi siropul de zahăr
Se prepară apoi siropul de zahăr (Maria Matyiku / Epoch Times)

Siropul se dă deoparte pentru a nu se arde, iar între timp gutuile se dau pe răzătoare sau prin robotul de bucătărie, pentru a se mărunţi bine.

Gutuile se dau pe răzătoare
Gutuile se dau pe răzătoare (Maria Matyiku / Epoch Times)

Gutuile se adaugă în siropul fierbinte şi se pun la fiert, la foc mic. Opţional, se poate adăuga şi un baton de vanilie.

Gutuile se adaugă în siropul fierbinte şi se pun la fiert
Gutuile se adaugă în siropul fierbinte şi se pun la fiert (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce dă în clocot, gemul se lasă să fiarbă 2-3 minute, după care se ia deoparte cam 5-6 minute, având grijă să se acopere vasul pentru a nu face pojghiţa de deasupra.

Gemul se lasă să fiarbă 2-3 minute, după care se ia deoparte cam 5-6 minute
Gemul se lasă să fiarbă 2-3 minute, după care se ia deoparte cam 5-6 minute (Maria Matyiku / Epoch Times)

Oala cu gem se pune din nou la fiert la foc mic, amestecând din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului. Gemul este gata când gutuile devin moi, iar gemul se încheagă (aprox 15 minute, la o cantitate mică).

Gemul este gata când gutuile devin moi iar gemul se încheagă
Gemul este gata când gutuile devin moi iar gemul se încheagă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Prin fierberea la foc mic, gemul păstrează în mare măsură aroma gutuilor şi se evită arderea zahărului. Gemul nu se închide la culoare, în final rezultând o culoare rozalie, deosebit de plăcută, cu un gust de-a dreptul delicios.

Gemul fierbinte se pune în borcane sterilizate, se pun apoi capacele şi se ţin în pătură la căldură până a doua zi când borcanele se răcesc complet.

Gemul  fierbinte se pune în borcane sterilizate
Gemul  fierbinte se pune în borcane sterilizate (Maria Matyiku / Epoch Times)

Borcanele se pun la rece în cămară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură