General venezuelean se alătură numărului tot mai mare de militari care îl părăsesc pe Maduro

Un alt general al forţei aeriene a Venezuelei nu îl mai recunoaşte preşedinte pe dictatorul Nicolas Maduro şi cere venezuelenilor să-l apere pe preşedintele interimar Guaido.
Soldaţi venezueleni
Soldaţi venezueleni (Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)

Un general al forţei aeriene a Venezuelei este ultimul oficial militar de rang înalt care a renunţat să-l mai sprijine pe dictatorul socialist venezuelean Nicolas Maduro, declarând într-un mesaj video în weekend că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte legitim al ţării sud-americane.

Într-un videoclip distribuit de liderul adjunct al opoziţiei, Sergio Contreras, generalul Yanez Rodriguez şi-a anunţat sprijinul pentru Guaido, a precizat că armata venezueleană nu mai susţine regimul lui Maduro şi că, în curând, va conduce ţara către un guvern de tranziţie.

“Mă adresez vouă pentru a vă informa că nu mai recunosc autoritatea enervantă şi dictatorială a lui Nicolas Maduro şi că îl recunosc pe deputatul Juan Guaido ca preşedinte”, a susţinut generalul. “Către cetăţenii Venezuelei, 90% din Forţele Armate Naţionale Bolivariene nu mai sunt acum de partea dictatorului, ci de partea poporului Venezuelei, deoarece evenimentele din ultimele ore şi tranziţia către democraţie este acum iminentă”.

“A continua să ordoni forţelor armate să menţină suprimarea poporului nostru înseamnă a continua decesele provocate de foamete, boli şi luptele dintre noi”, a continuat el. “Vă invit pe toţi cetăţenii Venezuelei să ieşiţi paşnic pe străzi şi să vă apăraţi preşedintele, Juan Guaido. Le cer camarazilor mei de arme să nu întoarcă spatele cetăţenilor Venezuelei, să nu mai participe la suprimarea lor”.

Recunoaşterea lui Guaido de către generalul Yanez marchează cea mai recentă dintr-o serie de dezertări în rândul unor membri de rang înalt din armată, în contextul în care zeci de naţiuni au anunţat că nu îl mai consideră pe Maduro lider al Venezuelei. În weekendul trecut, aproximativ 12 oficiali militari de rang mediu şi-au exprimat sprijinul pentru Guaido, cerând colegilor să facă acelaşi lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe