Geoană îi lasă pe „baronii” PSD în ghearele DNA. „Fiecare plăteşte pentru ceea ce face. Nu e problema partidului”

Bucharest Forum 2013. În imagine,  Mircea Geoană
Bucharest Forum 2013. În imagine,  Mircea Geoană (Epoch Times România)

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, în cadrul unui interviu pentru România Liberă, că deşi scorul la alegerile prezidenţiale va fi afectat de liderii locali ai PSD care au probleme cu justiţia, partidul nu trebuie să facă concesii pentru aceştia pentru că „până la urmă fiecare plăteşte pentru ceea ce face, iar dacă Justiţia dovedeşte că ai furat sau n-ai respectat legea, e problema ta, nu a partidului”.

În contextul în care PSD se confruntă cu o serie de acuzaţii de corupţie şi aproape jumătate din liderii locali au dosare penale la DNA, Geoană a fost întrebat dacă aceştia vor fi determinaţi să mobilizeze lumea la vot la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Un anumit impact va exista pentru că mulţi dintre liderii cu probleme în justiţie sunt persoane importante, care ştiu să câştige alegeri, dar forţa PSD este mult mai profundă. Cred că PSD va avea un scor bun, indiferent de condiţii. Cred că dincolo de starea de spirit din partid, care este importantă, este calitatea guvernării: o guvernare coerentă care să poată demonstra că ţara va merge mai bine dacă va avea şi Guvernul, şi preşedinţia de la PSD”, a replicat Geoană.

În ceea ce priveşte afirmaţia edilului Constanţei, Radu Mazăre, potrivit căreia ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, este „un papă lapte”, iar partidul „tremură” din cauza DNA şi a procurorului şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, Geoană a lăsat să se înţeleagă că PSD nu trebuie să îi ţină în braţe pe cei care au încălcat legea.

„Este răspunsul lui Radu Mazăre, care este un lider mai excentric. Probabil pentru că acolo, la Constanţa, şi el şi Nicuşor Constantinescu se simt neprotejaţi. Premierul nu poate administra, însă, ţara după mesajele primite de la un lider local sau altul. Sunt oameni care au probleme, mulţi se simt însă nedreptăţiţi în relaţia cu ANI (Agenţia Naţională de Integritate). Până la urmă fiecare plăteşte pentru ceea ce face, iar dacă Justiţia dovedeşte că ai furat sau n-ai respectat legea, e problema ta, nu a partidului”, a explicat Mircea Geoană.

Cât despre controversata amnistie pentru fapte de corupţie, Geoană a catalogat o astfel de iniţiativă drept „inacceptabilă”.

„Nu cred oricum că cineva se poate gândi la amnistierea faptelor de corupţie sau a crimelor severe. E altceva o amnistie fiscală parţială sau mai largă, de felul celor care au mai fost folosite în Europa, pentru a elimina evaziunea fiscală. Amnistia pentru fapte de corupţie este, însă, inacceptabilă”, a subliniat liderul PSD.